Mrsić najavio nove mjere protiv sive ekonomije!

Od 1. siječnja 2014. poslodavci u Hrvatskoj morat će u roku 24 sata prijaviti novog radnika na zavode za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na sastanku ministara rada iz Europske unije i regije održanom u Zagrebu.

“Procjene govore da su siva ekonomija i rad na crno, u uvjetima gospodarske krize, dosegnuli u Hrvatskoj 33-postotni udjel u općoj zaposlenosti, u čemu bitno ne odstupamo od prosjeka europskih tranzicijskih zemalja”, ustvrdio je Mrsić.

Ministar je također najavio proširenje kontrole i ovlasti inspekcije rada, a priprema se i novi sustav praćenja materijalnih prava radnika kao i zakon o povremenim poslovima. “Prijavljivanje radnika bit će vrlo jednostavno – i moći će se obaviti u pošti, Fini, putem interneta ili faksa. S druge strane, inspektori rada imat će izravan pristup bazi podataka”, rekao je Mrsić te dodao da je u pripremi i jedinstveni obrazac s podacima o svim primanjima, koji će omogućiti kontrolu uplaćivanja doprinosa.

‘Treba promatrati cjelokupnu sliku tržišta rada’

Sastanak “Neprijavljeni rad – razmjena iskustava u sprječavanju rada na crno i preporuke za prekograničnu suradnju u sprječavanju rada na crno” okupio je izaslanstva iz četrnaest zemalja Europske unije i regije, koji su iznijeli iskustva svojih zemalja u borbi s neprijavljenim radom. Na skupu su razmatrane mogućnosti suradnje ministarstava i inspektorata rada te sprječavanje poslodavaca da kod uzimanja novih radnika zaobilaze zavod za zapošljavanje, prenosi HRT.

Povjerenik Europske unije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Laszlo Andor pozvao je na poduzimanje koordiniranih mjera, za što su predviđeni i financijski instrumenti Europske unije. “Treba promatrati cjelokupnu sliku tržišta rada, jer, zbog krize, nije smanjen samo broj poslova, već i sigurnost i prava zaposlenika”, rekao je Andor.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr