DIO PRESUDE

OBJAVLJENI DOKUMENTI S ARBITRAŽE, EVO ZAŠTO JE HRVATSKA IZGUBILA: ‘RH nije uspjela dokazati da je MOL doista dao mito Sanaderu’

MOL je objavio priopćenje kojim obavještava tržišta kapitala o pravorijeku arbitraže INA-MOL. U priopćenju se nalazi samo dio pravorijeka, jer zbog, kako su naveli, povjerljivosti postupka nisu u mogućnosti objaviti cjeloviti.

“U ovoj Arbitraži između Tužitelja, Republike Hrvatske, i Tuženika, MOL Hungarian Oil and Gas PLC., iz naprijed navedenih razloga te odbijajući sve podneske i navode o suprotnom, Sud utvrđuje, proglašava, određuje, naređuje te presuđuje da se svi zahtjevi Republike Hrvatske koji se temelje na mitu, upravljanju društvom te MOL-ovim navodnim povredama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2003. godine odbijaju.”

Kad je riječ o mitu, sud je donio sljedeći zaključak:

“Nakon što je s najvećom mogućom pažnjom razmotrio sve dokaze i podneske koje je Republika Hrvatska dostavila u vezi s pitanjem mita, a koje je predstavljeno s najvećom mogućom brižljivošću i sveobuhvatnošću, ovaj je Sud došao do pouzdanog zaključka da Republika Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL doista dao mito dr. Sanaderu. Sukladno navedenom, zahtjev Republike Hrvatske da se FASHA i GMA proglase ništetnima zbog navodnog mita je neuspio.”

Investitori, analitičari i mediji su zahtijevali od MOL-a da objavi dodatne detaljnije informacije o svim aspektima ovog pravorijeka.

Iz razloga povjerljivosti arbitražnog postupka, u ovom trenutku nije moguće objaviti cjelokupni pravorijek, međutim, MOL mora postupati sukladno primjenjivim pravilima mađarskog tržišta kapitala, kao i sukladno pravnoj obavijesti mađarskog regulatora. Imajući u vidu sve ove obveze, te nakon pomnog razmatranja, MOL je odlučio učiniti pojedine daljnje bitne dijelove pravorijeka javno dostupnim”, stoji u priopćenju.

MOL OBJAVIO DIO ODLUKE ARBITRAŽNOG SUDA on Scribd

Povratak na Net.hr