Ministar zdravlja: Gay is OK!

Pitanje umjetne oplodnje više nije kamen spoticanja među koalicijskim partnerima. I SDP i HNS usuglasili su stav da žena ne mora imati partnera da bi išla na medicinski potpomognutu oplodnju – što znači da se i lezbijskim parovima otvara mogućnost da imaju djecu.

Svaka žena ima pravo na medicinski potpomognutu oplodnju, neovisno o bračnom ili partnerskom statusu, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić, a baš isto to ponovila je i HNS-ova Vesna Pusić.

“To je naš zajednički stav, došli smo do zaključka da su svi imali takav stav, ali to nekako nije odmah došlo do izražaja”, rekla je Pusić, a isto je potvrdio i ministar Ostojić. Na pitanje znači li to da se lezbijskim parovima otvara mogućnost da imaju djecu, Ostojić je odgovorio kako se vremena mijenjaju.

“Čak i u moje vrijeme to se smatralo bolešću. To definitivno nije bolest. Napravili smo civilizacijski pomak, ne mi Hrvati, nego svi u Europi i svijetu. To je normalno stanje, ili da kažem engleski: Gay is ok!”, poručio je ministar.

Josipović podržava prijedlog zakona, HDZ-u prijedlog loš

I predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za MediaServis komentirao je trebaju li žene bez partnera imati pravo na to da postanu majke.
“Ja sam za to da se podrži svakoga tko želi biti roditelj. Jesam za jedan liberalan pristup, mislim da je svaki dječji osmijeh vrijedan i da nitko nema pravo prevenirati ambicije bilo koje osobe da bude roditelj”, rekao je Josipović.

U HDZ-u nisu željeli pred mikrofon, ali poručili su da je takav prijedlog zakona loš jer svako dijete ima pravo i na oca i na majku.

Udruga Roda pozdravila je preokret, ali zamjeraju što je oplodnja umjesto na 3, sada ograničena na 12 jajnih stanica. Jest više, ali i dalje je ograničeno, objasnila je Jelena Koprić. “Smatramo da nije uopće potrebno u Zakon unositi nekakvo ograničenje oplodnje jajnih stanica, zato što je liječnik taj koji bi trebao odlučiti koliko je za koju ženu dovoljno”.

Donacije i dalje neće biti anonimne, što znači da ih i dalje neće biti, kazala je Koprić i zaključila da će žene zbog toga i dalje ići u inozemstvo. Zaključuju da je Zakon samo kukavičje jaje, ali nadaju se da će se još popraviti. Jedna promjena je već pala, a moguće su i druge jer rasprava je tek počela.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr