RANJAVANJE POLICAJCA

MINISTAR MEDVED UPRAVO O PUCNJAVI NA MARKOVOM TRGU: ‘Sve ukazuje na to da je premijer bio meta napada’

‘Ono što možemo vidjeti već sada da na društvenim mrežama se vrlo često predsjednik Vlade Andrej Plenković pojavljuje izravno kao moguća potencijalna meta’

Tomislav Medved, ministar branitelja i potpredsjednik Vlade, gostovao je u RTL-u Danas te je komentirao tragični događaj od ponedjeljka kada je 22-godišnji mladić kalašnjikovom ranio policajca dok je pucao u zgradu Vlade. Premijer Andrej Plenković danas je iz Bruxellesa poručio da je možda baš on bio meta napadača pa je Medved upitan ima li on saznanja zašto premijer ima takve sumnje.

“Istraga je u tijeku vezano za cijeli događaj. Ali ono što možemo vidjeti već sada da na društvenim mrežama se vrlo često predsjednik Vlade Andrej Plenković pojavljuje izravno kao moguća potencijalna meta. Isto tako, napad na Vladu, na policajce, teško ranjavanje policajca i po svemu sudeći pokušaj ulaska u Vladu ukazuje na to da je predsjednik Vlade bio meta ovog sumanitog čina.

Čitav niz je indicija koje ukazuju da je upravo meta bio predsjednik Vlade Andrej Plenković, ali s obzirom da je istraga u tijeku, a i policija je danas iznijela određene detalje vezano za provedbu istražnih radnji i glede statusa na društvenim mrežama, strpimo se da se okonča istraga, a nakon toga ćemo izvijestiti javnost”, rekao je Medved za RTL Danas.

PLENKOVIĆ OPLEO PO ŠKORI, BUJANCU, MILANOVIĆU… ‘Bolje da je Škoro ostao na estradi, ovako djeluje kao neuvjerljivi klaun’

Vidi li Medved odgovornost HDZ-a?

Premijer je danas govorio o “gnijezdu mržnje” i “odgovorima na radikalizam”, dok istovremeno oporba upravo proziva njega i HDZ za dodvoravanje ekstremnoj desnici kada je to HDZ-u odgovaralo. Upitan vidi li on odgovornost HDZ-a, Medved odgovara da HDZ danas, kao i u prošlom mandatu te na početku ovog mandata, čini sve kako bi državi i društvu omogućili kvalitetan život.

Oporba se konkretno poziva na činjenicu da je Ivan Penava bio član HDZ-a do ove godine. Na novinarsku konstataciju da su oni koje Plenković proziva članovi Domovinskog pokreta koji su bivši članovi HDZ-a, ministar branitelja kaže “da su bili članovi HDZ-a, ali da danas nisu”.

“Iz njihovog pristupa ovom pitanju i iz njihovih intervjua i iskaza jasno je vidljivo da i oni sudjeluju u huškanju i stvaranju ozračja gdje je nedopustiv govor mržnje i zasigurno će istraga koja je u tijeku se pozabaviti i sa svim tim segmentima koji su izneseni. Istraga će se pozabaviti sa svima onima koji su koristeći govor mržnje i huškanje možda doprinijeli ovom konkretnom postupanju ovog mladog čovjeka”, komentirao je Medved.

DVA STATUSA U SAT VREMENA – MILANOVIĆ OPET JAŠE FACEBOOKOM: ‘Umjesto da jadikuje iz Bruxellesa, nek Plenković kaže kako sam ja to pustio sjeme zla’

Osvrnuo se i na Culeja i njegovu poruku ‘da ljudi čuvaju svoje oružje’

Medved je danas poručio svima da vrate oružje, a Stevo Culej, koji je prije tri mjeseca bio na HDZ-ovoj listi, nedavno je morao vratiti oružje te je tada preko Facebooka poručio “kako je on morao vratiti oružje”, ali “vi svoje čuvajte”. Medved je iskoristio i ovu priliku da pozove sve koji imaju ilegalno oružje da ga vrate i pozovu policiju.

“Culej je to napisao, ali to nije ispravan i dobar put. Koristim priliku pozvati sve građane da vrate oružje. Kada govorimo o vlasnicima tog oružja, odnosno osobama koje posjeduju to oružje, govorim o svim građanima, svim osobama koje na bilo koji način su došle u posjed ili su ga naslijedile, odnosno koje potječe iz Domovinskog rata”, kazao je ministar branitelja.

PENAVA ODGOVORIO PLENKOVIĆU: ‘Krivca vidi u drugima, a ne u sebi. Za sve što mu ne ide u prilog on nema odgovor’

O plinskim bocama u Savskoj

Budući da je Medved bio pod šatorom na Savskoj skupa s braniteljima, upitan je je li mu sada žao što je u tome sudjelovao. Novinar je podsjetio na činjenicu da su u jednom trenutku bile postavljene plinske boce na glavnoj prometnici u Zagrebu.

“Moramo se vratiti na meritum uslijed kojih okolnosti je započeo prosvjed hrvatskih branitelja. Zoran Milanović, tada predsjednik Vlade, Ministarstvo branitelja tada, čini čitav niz radnji koje su usmjerene protiv hrvatskih branitelja. U tim okolnostima…

Ogradili smo se od tog čina. Plinske boce su vrlo brzo uklonjene. Ali jednako tako kontekst postavljanja plinskih boca u Savkoj ulici se mora dovoditi izravno u vezu sa činom nasrtaja snažnim policijskih postrojbi prema stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima u Crkvi sv. Marka. Plinske boce nisu ugrožavale sigurnost i one su se u vrlo kratkom vremenskom periodu uklonile. Ovdje prosjed hrvatskih branitelja ne možemo ni na koji način dovoditi u kotekst ovoga o čemu danas govorimo”, odgovorio je Medved.

Je li citat ‘Oba su pala, oba će pasti’ govor mržnje?

U vrijeme šatora i plinskih boca na Savskoj često se spominjao citat “Oba su pala, oba će pasti” pa je ministar branitelja upitan je li taj citat zapravo govor mržnje.

“Ni na koji način se ne može dovesti u kontekst niti po težini ovih elemenata koje smo ovih dana mogli vidjeti”, rekao je Tomo Medved za RTL Danas.

STRUČNJAKA JE ZGROZILA JEDNA STVAR OKO NAPADA NA MARKOVU TRGU: ‘Zastrašujuće, to vodi do ponavljanja sličnih djela’

Povratak na Net.hr