JOŠ JEDNA U NIZU?

MINISTAR JE SAMO JEDAN DAN, A VEĆ IMA AFERU: Čovjek na čelu resora obrazovanja plagirao poznate autore?

Pavu Barišića, novoizabranog ministra obrazovanja već se ranije spominjalo kao čovjeka koji je 2006. godine zbog nekoliko skandala bio primoran otići s mjesta pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta Dragana Primorca.

Portal Novosti, danas je objavio objavio još jednu aferu, ovaj put vezanu uz plagijat jednog znanstvenog članka. Barišić je bio prijavljen zbog plagijata u članku ‘Does Globalozation Threaten Democracy’ objavljenom u časopisu Synthesis Philosophica.

PLENKOVIĆ O AFERAMA SVOG NOVOG MINISTRA: ‘Ma bit će jako dobar, on je uvjereni domoljub’

Preuzeo i s Wikipedije

U spomenutom tekstu uočeno je podudaranje s nekim izvorima bez njihova navođenja. U prijavi stoji kako je Barišić, sada ministar obrazovanja, preuzeo koncepte cijenjenih američkih politologa Samuela Huntingtona i Carla Boggsa, te stručnjaka za međunarodne odnose Stephena Schlessingera kao i Roberta Dahla, teoretičara suvremene poliarhije kojeg je spomenuo na jednom mjestu iako je od njega prepisao niz formulacija.

Osim preuzimanja ideja i formulacija poznatih autora, Barišić je, navodno, preuzeo i podatke s Wikipedije što se potkrepljuje činjenicom da je u njegovu tekstu ime američkog politologa Francisa Fukuyame napisano pogrešno – Fukayama – baš kao i na Wikipedijinoj stranici za pojam demokracije.

Nikad procesuirana prijava

Iako je slučaj prijavljen još 2011. godine, zbog raznih administrativnih problema, nikad nije bio razmatran, pišu Novosti.

Na čelu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju kojem je prijavljen slučaj, Vlatko Silobrčić kaže kako o slučaju ne zna ništa, da on nikada nije došao do njega te kako bi najbolje bilo da se prijava ponovno podnese.

Povratak na Net.hr