Mesić i dalje 'udara' jače nego njegovi nasljednici

8.12.2009.
15:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dok glavnim favoritima za njegova nasljednika to nikako ne polazi za rukom, predsjedniku Stjepanu Mesiću još je jednom uspjelo samo jednim radijskim istupom otvoriti nekoliko suštinskih pitanja vezanih za budućnost zemlje. Tako je Mesić u nekoliko minuta razbio još jedan tabu te jasno i glasno poručio da USKOK treba ispitati bivšeg premijera Ivu Sanadera zbog sumnje da je ugovor o prodaji Ine mađarskom MOL-u sačinjen na štetu Hrvatske. Mesićeve riječi pritom nemaju bitno veću težinu samom činjenicom da je on predsjednik države jer je njegov drugi i posljednji mandat na Pantovčaku na samom kraju. Njegov poziv odjeknuo je samo zato što u njemu nije bilo nikakvog okolišanja.

Mesić je za takav istup dugo pripremao teren, a pozivi za objavu tajnih ugovora o prodaji Ine trajali su mjesecima. Nakon Sanaderova odlaska, pod pritiskom javnosti, premijerka Jadranka Kosor odlučila je dati ih na uvid ključnim državnim institucijama. To je bio osnovni preduvjet da Mesić bez zadrške može reći kako je pročitao ugovor o prodaji Ine, ali i da ni nakon toga ne može zaključiti koliko je novca Hrvatska tim ugovorom dobila te gdje je taj novac. Idući korak bio je logičan – neka nadležne institucije to pitaju Sanadera.

Mesić želi odgovore na konkretna pitanja

I dok Mesić pomno priprema i jasno artikulira svoju političku akciju te traži odgovore na vrlo konkretna pitanja, glavni kandidati za sljedećeg šefa države okolišaju iako je riječ o bivšem premijeru koji se povukao naprasno, a sukobom s njim ne riskiraju ništa.

Nešto manje od tri tjedna prije izbora, niti jedan od glavnih kandidata koji u prosincu traže povjerenje birača za položaj predsjednika države nije uspio provesti neku konkretnu političku akciju ili progovoriti o temi o kojoj bi se u javnosti razvila bilo kakva polemika.

Kada je riječ o Sanaderu čak i najdirektniji među kandidatima nisu se odvažili uprijeti prstom na bivšeg premijera. Tako je SDP-ov kandidat Ivo Josipović u jeku afere Podravka, nakon informacija da su oko stanja u Podravci razgovarali Sanader i Kosor, izjavio da se Podravkom trebaju baviti policija i pravosuđe, a ne Sanader. Nezavisni Nadan Vidošević ručnu kočnicu potegao je nešto jače od Josipovića pa bivšem premijeru tepa tek da je "otvorio prostor korupciji", što je tragikomično kada se zna da je malo odluka za vladavine Ive Sanadera moglo biti doneseno bez njegova znanja i odobrenja. Čak se i inače vrlo direktni Damir Kajin odlučio na posredno prozivanje Sanadera pa je zaključio da će preko Kalmete istraga dovesti do Sanadera. Milan Bandić o Sanaderu i njegovoj eventualnoj upletenosti u aktualne afere nije niti progovorio, ima valjda dovoljno posla i s onima koje se postupno pojavljuju kao posljedica njegove vladavine Zagrebom. No, sve da ga je netko na prepad i pitao, vjerojatno bi ispalio svoju floskulu o "institucijama koje trebaju raditi svoj posao".

Od privilegiranih informacija važniji je čvrst stav

Bez sumnje, stoji argument da Mesić zbog svoje dužnosti ima daleko više informacije o aferama koje posljednjih godinu dana potresaju Hrvatsku. I vjerojatno nije slučajno da Mesić o Ini konkretno progovara u trenutku kada Državno odvjetništvo i USKOK istražuju upravo ugovore između Ine i MOL-a. Međutim, svjetla reflektora svojim mogućim nasljednicima Mesić uspješno "krade" i na temama o kojima predsjedničkim kandidatima ne trebaju privilegirane informacije nego samo karakter i čvrsti stav.

Jedna od tih tema je odnos Crkve i države. Mesić se, naime, kroz dva mandata niti u jednom trenutku nije libio Crkvu u Hrvatskoj upozoravati kada bi procijenio da se miješa u pitanja koja su apriori pitanja države. Posljednju polemiku Mesić je tako otvorio oko pitanja isticanja križeva u javnim ustanovama.

Da je tema bila itekako pogođena pokazala je višetjedna javna rasprava o svim aspektima tog pitanja i činjenica da je Mesić primorao sve relevantne aktere društvene i političke scene, pa i predsjedničke kandidate, da se očituju o tom pitanju. Bez obzira slagali se s aktualnim predsjednikom ili ne, nisu ga mogli ignorirati.

A međusobno ignoriranje kandidata jedno je od glavnih obilježja ovogodišnjih predsjedničkih izbora. Nisu uspjeli zaintrigirati niti jedni druge, a kako će onda birače.

Stoga ne treba čuditi da HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang, umjesto s Josipovićem, koji mu za to ne daje "municije", još uvijek polemizira s Mesićevim stavovima te poručuje da se neće svađati s Crkvom, da je svećenicima dužnost govoriti o aktualnim zbivanjima te da će, postane li predsjednik, križevi i dalje biti na svim javnim mjestima.

Prethodni komentari:

arti-200912010190006 arti-200911240104006 arti-200911170120006 arti-200911030176006 arti-200910270105006 arti-200910130095006 arti-200910040201006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali