Play ponuda

Martina Dalić je tvrdoglava, ali razumna

shimmer fallback

Nova ministrica financija ima zdravi živac da provede ono što je naumila, tako da se može reći da je će u njenom radu pola određivati politika i pola njen vlastiti stav.

27.12.2010.
16:50
Play ponuda

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever kazao je za Danas.hr kako se promjena trebala dogoditi puno ranije, no da svejedno u zraku ostaje puno nedorečenosti.

"Pojedinačno znam te ljude vezano uz posao koji obavljaju. U kojoj mjeri će moći doprinijeti da se nešto suštinski promijeni, to ne znam. Oni će biti ministri na 10, 11 mjeseci, s tim da svi dobro znamo, po nekoj uobičajenoj praksi, da su ministri u izbornoj godini više na putu. Imam dojam da je ovo promjena radi promjene i da se neće moći napraviti značajni iskoraci, jer osim pojedinaca to je pitanje organizacije cijele Vlade", smatra Sever.

Upitan smatra li da dolazak Domagoja Miloševića na mjesto potpredsjednika Vlade zaduženog za investicije donosi dominaciju HUP-ovaca u Vladi, Sever kaže da s tim nema problem. Štoviše, smatra da je Milošević na Pastoru pokazao da je imao šire vizije, a hoće li to pomoći unutar same Vlade, treba vidjeti.

Baza od 800.000 ljudi Smjene u Vladi, a pogotovo Šukerova, smatra Ljubo Jurčić, nemaju toliko veze s ulaskom u EU i pokretanjem investicija, pa čak ni s državnim proračunom koji je jedan od glavnih razloga zašto je Standard & Poor's ocijenio Hrvatsku nešto boljom od investicijskog smeća. On kaže da bi smjena danas bilo sve i da Sanader nije napustio Vladu jer se u izbornoj godini moralo promovirati nove ljude.

"Sve je ovisilo o percepciji političara, odnosno kako javnost gleda na Vladu. Javnost se i dalje ne razumije u deficite, suficite i veličinu rashoda, pa tu percepciju ne možete mijenjati proračunom nego promjenom ljudi. Sve bitno što se tiče proračuna, premijerka je naznačila prilikom rebalansa 2010. godine: neće biti otpuštanja, neće se dirati u mirovine. Time je načinila okvir za proračun. U javnom sektoru imate 200.000 ljudi, pribrojite mu državni sektor i 500.000 branitelja o kojima odlučuje Vlada, tako da ova poruka umirovljenicima i administrativnom aparatu daje pristojnu biračku bazu od 800.000 ljudi", komentira Jurčić.

O Dalićki: Pola politika, pola njen stav

Što se tiče Martine Dalić, Jurčić smatra da je ona manje ovisna o politici od Šukera.

"Koliko znam Martinu, puno je samostalnija od politike nego Šuker, imala je prilike da se odmori i vidi u čemu je Šuker možda griješio, ali to nije mogao sagledati u sedam godina napetosti. Ona ima zdravi živac da provede ono što je naumila, tako da se može reći da je će u njenom radu pola određivati politika i pola njen vlastiti stav. Tvrdoglava je, ali razumna, neće po svaku cijenu raditi ono što politika kaže", kaže Jurčić. Dodaje da već ima iskustva s financijama, ali iz puno lagodnijeg vremena.

"Tada je bilo i prihoda i velikih mogućnosti zaduživanja, a sad će se naći između nakovnja i čekića: ograničenih sredstava i izborne godine, kada morate imati raskošniju ruku", kaže on.

Što se tiče smjena u MORH-u, navodi kako je to više administrativna nego suštinska stvar jer je Hrvatska u NATO-u i samo mora znati provoditi tu politiku. Slično je i sa zaštitom okoliša, što je bio resor Marine Matulović Dropulić, a sada Branka Bačića – ključnih poteza neće biti u 2011. godini, dok kultura po njemu ovisi o – Martini Dalić.

Urušavanje politike iz devedesetih

Što se, pak, tiče Domagoja Ivana Miloševića, on je po Jurčiću "uspješan, razuman, sposoban i obrazovan poduzetnik", no treba ga testirati "jer politika koja djeluje srednjoročno i dugoročno, nije isto što i biznis, koji gleda na kratki rok i djeluje na srednji".

Zaključuje da je vrijeme "i prezrelo za smjene" i da je sada na djelu "urušavanje politike iz devedesetih godina".

"Model se nije promijenio odonda. Nitko još nije pokazao promjenu pristupa politici. Kriza u Hrvatskoj će urušiti i jednu i drugu stranku, a i ovo je krpanje ekonomskog i političkog modela koji više nema bazu. Treba pričekati izbore, no ne vidim rješenje ni s jednima ni s drugima: financijska baza im je privatizacija, zaduživanje i deficit, a politička baza su im partizani, ustaše, 1971. i 1991. godina", kazao je Jurčić, dodajući kako još nije odlučio hoće li ga javnost vidjeti na izborima krajem sljedeće godine.

Smjene dolaze godinu dana prekasno

HNS-ovac Radimir Čačić također je komentirao nove smjene u Vladi Jadranke Kosor, te je istaknuo kako one dolaze godinu dana prekasno.

''Da bi bilo uopće šanse za učiniti nešto od ovakve HDZ-ove politike za to bi trebalo dvije godine. Nekoliko mjeseci prije izbora ministri pripravnici, koji se tek trebaju upoznati s resorom, i da imaju reference i iskustvo ne bi mogli učiniti ništa. Odlazi jedna ekipa koja nosi prtljagu neuspjeha i afera, te nažalost nova ekipa ne obećava ništa bolje'', poručio je Čačić.

Vezani članak:

arti-201012270330006

Play ponuda
Play ponuda