MARKOTIĆ NAKON ISTRAŽIVANJA PROVEDENOG U RH: / 'Možda ćemo mijenjati strategiju cijepljenja'; Evo što to znači

Markotić smatra da bi trebalo pričekati rezultate drugih istraživanja, ali ako ona potvrde pretpostavku, moglo bi se dogoditi da osobe koje su preboljele zarazu dobiju samo jednu dozu cjepiva

9.3.2021.
8:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić, ponovno je sinoć na HRT-u prokomentirala rezultate istraživanja o učinkovitosti cjepiva. Istaknula je kako je riječ o preliminarnom istraživanju jer još oko 200 zaposlenika klinike treba dobiti drugu dozu cjepiva. Prvi rezultati, naime, upućuju da se drugom dozom u tijelu stvara veća količina antitijela protiv koronavirusa.

"Zanimljivo je da su žene stvorile veću razinu antitijela od muškaraca. Vidjeli smo da je za one koji su preboljeli COVID dovoljna jedna doza. Druga doza nije dala neko povišenje razine antitijela, pa ako se rezultati potvrde i u drugim istraživanjima, vjerojatno ćemo onima koji su preboljeli COVID-19 moći dati još jednu dozu. Kod djelatnika koji su bolest preboljeli u listopadu, studenome i prosincu razina antitijela se održavala. Istraživanje se provelo na Pfizerovom cjepivu, a vjerujemo da će slične rezultate dati i istraživanje na cjepivu AstraZenece", pojasnila je Markotić.

Cijepljenje ovisi o isporuci

Dodala je da će znanstvena zajednica pričekati rezultate sličnih ispitivanja koja se provode diljem svijeta. No, ako ona otkriju isto što i zagrebačko istraživanje, moguće je da će se strategija cijepljenja mijenjati. Tako bi oni koji su preboljeli zarazu mogli dobiti samo jednu dozu cjepiva. Markotić je istaknula kako zbog niske procijepljenosti populacije nije moguće zaključiti štite li cjepiva od novih sojeva.

"Južnoafrički soj nije toliko raširen u Europi, a to je soj za koji se pretpostavlja da bi od njega cjepiva nešto slabije štitila. Za sada se mogu napraviti neutralizacijski testovi in vitro u pokusima u laboratorijima gdje se može steći neko saznanje koliko postojeća cjepiva štite. To bi bilo jedino realno procijeniti kada bi se 'mutanti' proširili u Izraelu, gdje je cijepljeno više od 50 posto stanovništva. Europske zemlje su zaključile da je značajno pala smrtnost u domovima i među starijom populacijom", istaknula je te ponovno pozvala na poštivanje epidemioloških mjera.

Poručila je i kako je Hrvatska spremna cijepiti pola svoje odrasle populacije do 1. lipnja, ali da to ovisi o dinamici isporuke doza. Smatra kako bi tolika procijepljenost predstavljala ozbiljnu zaštitu. Naglasila je važnost toga da se svi koji dolaze u Hrvatsku najprije cijepe u svojim zemljama, jer virus ne poznaje granice.

Mjere za COVID djeluju i na gripu

Prokomentirala je i dosad neuobičajenu sezonu gripe u kojoj nije zabilježen nijedan slučaj. Rekla je da se dominacijom jednog virusa suzbija razvoj drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Gripa je tu, ali mjerama kojima se štitimo od COVID-a štitimo se i od gripe. Nema migracije stanovništva i to je usporilo gripu posvuda. S masovnim cijepljenjem i promišljanjem da se u novu verziju cjepiva treba ugraditi i 'mutante' idemo prema dobroj kontroli pandemije i možda bismo se iduće godine u ovo doba mogli puno normalnije nositi sa svime", zaključila je Markotić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali