ŽELJKA MARKIĆ ŽESTOKO NAPALA HDZ I SDP ZBOG RADA NEDJELJOM: / 'Oni štite izrabljivanje 180.000 radnika'

Udruga U ime obitelji poslala je priopćenje u kojem žestoko napadaju SDP i HDZ jer godinu dana ignoriraju njihov zakonski prijedlog.

2.4.2018.
10:07
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Udruga U ime obitelji podsjetila je kako su još 27. ožujka 2017. Saboru uputili prijedlog izmjena Zakona o radu. Prema njihovom prijedlogu, radnik bi mogao birati hoće li raditi nedjeljom, a svi koji bi radili nedjeljom dobivali bi najmanje 50 posto veću naknadu.

Ustavni sud je 2009. ukinuo odredbe Zakona o trgovini koji je zabranjivao rad nedjeljom, no U ime obitelji tvrdi kako je njihov prijedlog u skladu s tim odlukama jer ne zabranjuje rad nedjeljom nego samo propisuje obveze poslodavca.

U IME OBITELJI PREDLAŽE IZMJENE ZAKONA O RADU: ‘Želimo da radnici u trgovini odluče žele li raditi nedjeljom’

SDP-ovci blokiraju zakon

Prijedlog zakona nije se našao u dnevnom redu, tvrdi Udruga, samo zato što ga SDP blokira.

"Prijedlog je blokiran od strane saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo čiji predsjedavajući je u vrijeme njegova podnošenja bio g. Mrsić, a trenutno je to g. Maras koji također zanemaruje Poslovnik Sabora prema kojemu je dužan Prijedlog U ime obitelji dati na razmatranje Odboru - hoće li ili neće biti upućen u saborsku proceduru" stoji u priopćenju udruge.

Vlada važećim zakonom štiti poslodavce

Da ni vladajući ne žele riješiti, tvrdi udruga, "izrabljivanje 180.000 zaposlenih u trgovini, od čega su više od 100.000 žene", vidi se i tome što je Vlada odbila i prijedlog GLAS-a te HSU-a koji su predložili povećanje plaće za nedjeljni rad od 30 posto te novčanu kazna za poslodavce koji se toga ne pridržavaju.

U prioćenju ističu i kako je Vlada ocijenila da je važeći Zakon o radu bolji, što je udruzi neprihvatljivo. "Važeći Zakon radniku ne nudi izbor o tome hoće li ili neće raditi nedjeljom te omogućuje da radnik za svoj nedjeljni rad bude plaćen samo jednu kunu - izrabljuje radnike u Hrvatskoj te ide na ruku poslodavcima", navode u priopćenju, dodajući kako ti isti poslodavci u državama iz kojih dolaze daleko više štite radnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Vladino stajalište kako je trenutno zakonsko uređenje rada nedjeljom dobro, kao i ignoriranje te blokiranje Prijedloga U ime obitelji od strane predstavnika opozicije u Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, očiti je dokaz da SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini pokazujući potpunu socijalnu neosjetljivost, dodatno otežavajući ionako težak položaj zaposlenih u trgovinama", zaključuju u priopćenju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali