SAMO DA OSTANU

MALENA HRVATSKA OPĆINA VELIKOM SVOTOM POTKUPLJUJE MLADE: ‘Ostalo nam je prazno puno kuća’

Malo međimursko mjesto na autocesti uz samu granicu s Mađarskom, Goričan, uvelo je poticajnu populacijsku mjeru uz pomoć koje se nadaju da će zadržati mlade.

Mlađi od 40 koji kupe ili obnavljaju kuću u tom mjestu dobit će od općine 20.000 kuna, javlja HRT. Uvjet je da tamo i živi.

Uz pomoć tog novca, 23-godišnji plinoinstalater David Pongrac kupio je staru napušteun kuću, srušio je te počeo graditi novu.

‘Svaki novac pomaže. 20 tisuća kuna nije mali, ali ni veliki novac, ali pomaže. Razmišljao sam o selidbi u Prelog, no privukao me Goričan u kojem su nekretnine jeftinije nego u Prelogu i tu sam napravio kuću u kojoj mislim živjeti do kraja života’, rekao je Pongrac.

Zadržali su četiri obitelji

Četiri su korisnika ove mjere.

‘Općinsko vijeće je predvidjelo 100 tisuća kuna, iskoristili smo 80 tisuća, četiri su korisnika po 20 tisuća kuna i ovo je veliki uspjeh jer smo četiri obitelji uspjeli zaustaviti da ovdje grade. Puno starih kuća nam ostaje prazno, otvorili smo i nova gradilišta, međutim ulice su nam poluprazne. To jedna od mjera da zaustavimo iseljavanje i obnovimo stare kuće’, rekao je načelnik općine Mario Moharić.

Općina već nekoliko godina financira i prehranu učenika osnovne škole i dječjeg vrtića, dok većinu namirnica kupuje od lokalnih proizvođača.

Općinskim novcem financiran je i projekt brze širokopojasne internetske mreže te kućni priključci. I to je jedna od mjera kojima se nastoji zaustaviti iseljavanje mladih.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr