SELO VESELO

MALA OSVETA BIRAČIMA VELIKIH STRANAKA: Kako je jedna poslijeizborna šala izazvala paniku u Gradištu

Izvanredni parlamentarni izbori su prošli, HDZ i Most pregovaraju o formiranju parlamentarne većine i sastavljanju vlade, gubitničke stranke broje ‘mrtve’ i traže politički eliksir za oživljavanje, a diljem zemlje još se povlače izborni repovi.

Tako je i u Gradištu, povećoj općini kod Županje u zapadnom Srijemu, gdje je jedna šaljiva ‘osveta’ tamošnjim biračima koji su velikom većinom dali svoje glasove ili HDZ-u ili SDP-u, izazvala pravu paniku.

Uz HDZ i SDP Pametno ne prolazi

Sve se dogodilo u tjednu nakon izbora, no i danas se prepričava podvala na koju nam je pažnju skrenula jedna čitateljica.

Gradište, naime, ima neslužbenu web-stranicu gradiste.com čiji administrator prilično britko ismijava lokalne političare. A ekipa okupljena oko spomenute web-stranice u predizbornoj je kampanji imala svoga favorita, Tomislava Krpana, software inženjera u Siemensu i nositelja liste stranke Pametno u V. izbornoj jedinici.

On je obećao da će, ako bude izabran u Sabor, odreći se 3.000 kuna od svake zastupničke plaće i donirati ih za kupovinu računala i edukativnih robota gradištanskim osmoškolcima.

No, nakon što je njihov kandidat na izborima tek 3 posto glasova u samoj općini, naspram kandidata HDZ-a Steve Culeja i Zdravka Marića, odnosno SDP-ovog Predraga Freda Matića, administratori web-stranice odlučili su se ‘osvetiti’ sumještanima koji su poslovičnoi glasali za HDZ odnosno SDP.

“Počinje gradnja centra za prihvat izbjeglica”

Pa su potom objavili vijest, naravno šaljivu i lažnu, da će u Gradištu, u tamošnjoj gospodarskoj zoni, započeti gradnja prihvatnog centra za migrante i izbjeglice iz Sirije i drugih ratom zahvaćenih zemalja. Naselje će, napisali su, imati kapacitet za smještaj 800 ljudi.

Ne provjeravajući vijest na drugim izvorima, mnogi su Gradištanci povjerovali u to. Mnoge je obuzela panika, a neke i bijes, što se dalo vidjeti iz komentara u objavi iste vijesti na Facebooku.

“Takvi nam ne trebaju”, pisali su. “Treba se buniti i pisati peticiju”, rekli su također. Mnogi su bili i oštriji tvrdeći da “stižu problemi”, da “dolaze teroristi” i sve u tom stilu. Neki su čak napisali da će prodati kuće i odseliti.

Nakon tih izljeva ljutnje i bijesa na stranici gradiste.com objavljena je i druga ‘vijest’ po kojoj je “zapelo oko izdavanja građevinske dozvole” a navedeno je i da je zbog “neprijateljskog stava mještana prebogati Sirijac odlučio povući investiciju vrijednu nekoliko stotina milijuna dolara koja je trebala omogućiti otvaranje 1.800 radnih mjesta u Gradištu”.

I tako je čitava ta gungula potrajala danima, a o njoj se priča još i sad.

 

Povratak na Net.hr