Linić: Drugog izlaza nije bilo

shimmer fallback
12.3.2014.
11:59
Play logo

"Ta neugodna mjera povećanja dva indeksna poena zdravstvenog doprinosa direktno će utjecati na konkurentnost gospodarstva, no ako želimo biti odgovorni u dijelu borbe za smanjenje deficita mora se donijeti", rekao je Linić, braneći izmjene Zakona o doprinosima u Hrvatskom saboru.

Ministar financija očekuje kako će se predloženom mjerom proračunski prihodi u ovoj godini povećati za 1,6 milijardi kuna, te za 2,4 milijarde kuna u idućoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Podijeliti teret

Samo smanjenje rashodovne strane za 7,5 milijardi imalo bi negativan učinak na gospodarski rast, što je potvrdila i misija MMF-a, pa je Vlada odlučila podijeliti teret na rashodovnoj i prihodovnoj strani, pojašnjavao je Linić.

Doprinosi su, istaknuo je, samo jedan od financijskih instrumenata kojima se financira zdravlje. "U 2012. započeli smo procese sanacija zbog enormnih dugova iz ranijih perioda, a te sanacije smo ostvarili već u 2013.sanirajući kliničke bolničke centre, tako da je proračun zdravstva za 2013. godinu sa smanjenim punim doprinosima bio 21,4 milijarde kuna", rekao je Linić. Napomenuo je kako će ove godine 21,2 milijarde kuna biti izdvojeno za zdravstvo.

Ministar financija prihvatio je i kritiku nezavisne Jadranke Kosor da povećanje zdravstvenog doprinosa proizvodi pravnu sigurnost i ruši investicijsku klimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Slažem se da će ova mjera imati negativan učinak i da stvara određenu dozu nesigurnosti i probleme u planiranju u gospodarstvu, ali smatramo da je to manja šteta nego daljnje rezanje rashodovne strane proračuna", poručio je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Marasović Liniću ponudio kavu

Ivan Šuker (HDZ) ministra je upitao zašto uz zakon nije priloženo i obrazloženje fiskalnog učinka, u skladu s izmijenjenim fiskalnim pravilima.

Linić mu je odgovorio da je taj sustav u pripremi te kako se nada da će uskoro svi zakonski prijedlozi sadržavati i elaboraciju učinaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Duje Marasović (HDZ) Linića je podsjetio kako je Vlada ignorirala upozorenja da će dizanje zdravstvenog doprinosa za dva indeksna boda ugroziti zdravstvo.

"Ako mi sada kažete 'Marasoviću, bio si u pravu', bacam se u trošak i plaćam kavu u kafiću", poručio je Marasović ministru Liniću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo