banner

Liječnike stalno podmićuju svi farmaceuti

Vlasnik poliklinike Sunce komentirao je aferu Pfizer, ustvrdivši kako zna da je istina da liječnici idu na putovanja na račun farmaceutskih i to iz turističkih, a ne edukativnih razloga – umjesto asistenata, na njih vode svoje supruge.

“Ja sam 2002. godine, dok sam bio u HZZO-u, smijenio dvije komisije za lijekove jer se nisu ponašali u skladu s propisima već su pogodovali jednoj farmaceutskoj tvrtki”, rekao je medijima Nikica Gabrić, vlasnik poliklinike Sunce.

Apsolutna je istina, kaže Gabrić, da su oduvijek liječnici podmićivani od strane apsolutno svih farmaceutskih kuća.

Podsjetimo, farmaceutska tvrtka Pfizer američkom je pravosuđu priznala da se služila mitom kako bi među liječnicima i državnim službenicima promovirala Pfizerove lijekove ne bi li oni završili na listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Podmićivanja je bilo i u drugim zemljama. Nagodili su se i platit će više od 60 milijuna dolara. U slučaj se uključilo i naše državno odvjetništvo, koje istražuje slučajeve podmićivanja koja su se navodno zbivala između 1997. i 2001. Prema pojedinim napisima iz medija iz 2004. godine, to je trajalo i do 2003. godine, a događalo se posredstvom Pharmacie, čiji je vlasnik Pfizer.

Na reprezentaciju za jednog liječnika farmaceut smije trošiti maksimalno 1.000 kuna godišnje

Ministarstvo zdravlja je pozvalo na transparentnost kod promocije lijekova i navela da se ne može događati da stalno jedni te isti liječnici putuju svijetom na račun farmaceuta. Na jednog liječnika smiju potrošiti maksimalno 1.000 kuna na godinu. Promotivni skupovi ne bi trebali imati više od 20 posto društvenih aktivnosti, navode.

“Svaka farmaceutska tvrtka mora kvartalno informirati o troškovima učinjenim za oglašavanje lijekova te im nije dopušteno izravno oglašavati lijekove osiguranim osobama i izravno im dijeliti lijekove, odnosno ne mogu oglašavati lijekove koji su predmet kliničkih istraživanja u tijeku. Nije im dopušteno za propisivanje lijeka nagrađivati u novcu i bilo kojim drugim oblicima nagrađivanja. Zaposlenici HZZO-a moraju biti obaviješteni o stručnim skupovima kako bi na njima mogli biti prisutni”, navodi Ministarstvo, prenosi Novi list.

Farmaceuti moraju, navode u Ministarstvu, potpisati s HZZO-om ugovor o etičkom oglašavanju, ograničiti broj promotivnih posjeta liječnicima, a za stavljanje gotovog lijeka u promet u Hrvatskoj, uputiti zahtjev Povjerenstvu za lijekove HZZO-a. Također će morati istaknuti i na koji je način taj lijek primljen u članicama Europske unije te koje su mu prednosti i to dokazano s najmanje pet znanstvenih radova, navodi list.

HZZO je pozdravio je raščišćavanje afere Pfizer i najavio da će surađivati u svim istražnim radnjama vezano uz taj slučaj. Nakon potpisivanja Ugovora o etičkom oglašavanju lijekova prije dvije godine, navode, otklonjeni su mehanizmi po kojima farmaceutske tvrtke mogu potkupljivati liječnike u ugovornim ordinacijama i ustanovama HZZO-a.

Povratak na Net.hr