KRSTIČEVIĆ SMIJENIO SVE ZAPOVJEDNIKE POVEZANE SA ŠVERCEROM ORUŽJA U ZEMUNIKU: / 'Jednu stvar sada treba razjasniti'

Novi zapovjednik HRZ-a je brigadni general Michael Križanec, a zapovjednik baze u Zemuniku je brigadir Željko Ninić

26.11.2019.
13:33
Sanjin Strukic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u utorak kako su na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova i uz suglasnost predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović smijenili cijelu liniju zapovijedanja povezanu s prijevozom švercera oružja u zrakoplovnoj bazi Zemunik.

Danas smo smijenili cijelu liniju zapovijedanja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ), od zapovjednika voda vojne policije, preko zapovjednika letačkog voda, zatim zapovjednik eskadrile, i zapovjednik baze. Na njihova mjesta su došli novi zapovjednici, rekao je Krstičević nakon predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om u Osijeku.

"Imamo prijedlog glavnog načelnika Glavnog stožera da je došlo do propusta u liniji vođenja i zapovijedanja. Načelnik Glavnog stožera dao je prijedlog predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, imamo i suglasnost, predsjednica je to prihvatila", kazao je Krstičević.

‘POLICIJA JE PROMAŠILA NE LOPTU, NEGO CIJELI STADION’: Uhićenik u aferi ‘Helikopter’ tvrdi da mu je netko smjestio, a evo i zašto

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH umirovila je zapovjednika HRZ-a brigadnog generala Matu Mikića i smijenila dosadašnjeg zapovjednika baze u zemuniku brigadira Marija Pleše.

'Nije bilo oružja ni municije'

Novi zapovjednik HRZ-a je brigadni general Michael Križanec, a zapovjednik baze u Zemuniku je brigadir Željko Ninić.

"To su vrhunski časnici, vrhunski piloti, to su ljudi koji su kompletno školovani u Hrvatskoj, nakon toga su završili odgovarajuće škole u inozemstvu, u SAD-u. Vjerujem tim ljudima, prema tome idemo dalje jačati HRZ", istaknuo je Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dodao je kako je povjerenstvo koje je on oformio da istraži slučaj završilo s istragom.

"Treba razjasniti da u tom helikopteru nije bilo krijumčarenja naoružanja ni municije. To je istina", ustvrdio je ministar dodavši da su ostavke došle zbog propusta u liniji vođenja i zapovijedanja.

"Problem je da netko nije mogao ući u vojarnu, i nije se mogao voziti u helikopteru, i zato smo poduzeli i napravili promjene u Hrvatskoj vojsci. Danas će dečki biti suspendirani, idu pravosudna tijela koja će to kompletno raščlaniti", poručio je Krstičević.

Smijenili i niže rangirane

U MORH-u navode kako su s dužnosti smijenjene i osobe niže rangirane u zapovjednom lancu - dosadašnji zapovjednik Eskadrile helikoptera, zapovjednik letačkog voda te obnašatelj dužnosti zapovjednika voda Pukovnije Vojne policije.

Za troje vojnih pilota, koji su osumnjičeni da su vojnim helikopterom prevezli švercera streljivom, utvrđen je težak otklon od stege u obnašanju dužnosti, pokrenut je stegovni postupak pred nadležnim Vojno stegovnim sudom te su suspendirani s dužnosti. Utvrđeno je da su počinili stegovne prijestupe neovlaštenog uvođenja u vojni objekt te vožnju civilne osobe u vojnom helikopteru tijekom planiranih letačkih aktivnosti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali