IZVIDI DORHA

KRAĐA ŠEST HDZ-OVIH MADATA: Netko je ‘krivo’ unio podatke i ukrao 70.000 glasova?!

“Tresla se brda, rodio se miš!”, tim je riječima komentirao SDP-ov Arsen Bauk navode šefa Domoljubne koalicije Tomislava Karamarka da je njegovoj koaliciji u izbornoj noći ukradeno 5 do 6 mandata.

Gostovao je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno zajedno s kolumnistom Tihomirom Dujmovićem, Draganom Zelićem iz GONG-a, Ivanom Viliborom Sinčićem iz Živog zida i Matom Palićem, stručnjakom za ustavno pravo.

Nitko dosad nije primijetio razliku

Bauk podsjetio da je Karamarko mudro rekao, kako da netko ne bi tužio, da je riječ o indicijama.

“Što se tiče tvrtke Apis, ona nije tema, već izborna prevara. Ovo što govore ljudi iz HDZ-a značilo bi da je netko krivo unio podatke iz zapisnika u sustav, što bi trebalo biti 70 000 glasova”, tvrdi Bauk. Dodaje da je nemoguće da do sada nitko iz biračkog odbora nije uočio razliku koja se sada spominje.

 

“Karamarko samo kaže da postoje indicije. Moramo hodati oprezno po tom području”, rekao je Dujmović. Dujmović je pojasnio da je tvrtka Apis, koju je prvotno osnovao Grad Zagreb,  najvažnija softverska tvrtka u državi što se tiče podataka:

“Apis u izborima prikuplja sve podatke s izbora, koje potom šalje DIP-u”, objasnio je Dujmović.

Zašto je Apis pod kontrolom jedne političke stranke?

Kaže da je čudno što  broj glasača na izborima naglo poraste nakon 15 sati. Sumnjivo je i to što je jedna takva tvrtka pod kontrolom jedne stranke, SDP-a. “DORH će uostalom utvrditi ima li kaznenih djela”, zaključio je.

Dragan Zelić iz Gonga kazao je kako u Hrvatskoj treba proći mnogo godina kako bi se steklo povjerenje građana u izborni proces, a Sinčić tvrdi  da su i oni primijetili nepravilnosti prilikom brojanja i upisivanja rezultata u osmoj biračkoj jedinici, Matuljima. Uslikali su biračku kutiju u kontejneru u koji je bila bačena. Nitko iz DIP-a nije reagirao, prenosi HRT.

Palić je podsjetio da se moraju pričekati izvidi DORH-a: “Jedno je tumačenje da se ne može dovoditi u pitanje izborni rezultat jer su prošli rokovi žalbe i rezultat je verificiran od Ustavnog suda”, zaključuje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr