MIJENJAJU SE PRAVILA / Svaka peta zaražena osoba je - učenik! Jedna škola je već na online nastavi: 'Situacija je ozbiljna'; Problem je u samoizolaciji?

Tehnička škola Ruđera Boškovića je prva škola koja je prešla na C model - od jučer je online. Osam razreda je u samoizolaciji, točnije 166 učenika, a 52 su zaražena

24.9.2021.
19:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svaka peta zaražena osoba u Hrvatskoj je učenik, zato je u pripremi novi korona protokol za škole i slanje učenika u samoizolaciju. A u nju će ići samo oni koji su sjedili u istoj klupi, ili putovali sa zaraženim dulje od 15 minuta. Za tjedan dana u zdravstveni sustav ćemo isključivo s covid potvrdom, koje će biti potrebne i za ulazak u krug bolnice, pa će ih moraju imati svi - od dostavljača do trgovca. Koliko će trajati prijelazno razdoblje i koliko će sve to koštati ministar zdravstva ne zna, javlja RTL Danas

Ravnateljica škole: Situacija je ponovno dosta ozbiljna

Tehnička škola Ruđera Boškovića je prva škola koja je prešla na C model - od jučer je online. Osam razreda je u samoizolaciji, točnije 166 učenika, a 52 su zaražena.

"Situacija je ponovno dosta ozbiljna upravo zbog širenja virusa među mlađom populacijom i možda je tome doprinijela trenutna mjera vezana uz samoizolaciju učenika", kaže Đurđica Fuštar, ravnateljica Tehničke škole Ruđera Boškovića.

U Hrvatskoj je u samoizolaciji više od 10 000 učenika, a pozitivno ih je oko 2000.

"U prvim uputama je dosta ostavljeno na slobodi da epidemiolozi izriču mjere što je u redu, ali ako dođete do toga da zbog jednog učenika cijeli razred dođe u samoizolaciju, pa onda za dva dana dođe opet, vi ste izgubili 15 dana nastave, a možda nitko od drugih učenika nije ostao pozitivan", ističe Božo Pavičin, savjetnik ministra znanosti i obrazovanja.

Mijenjaju se upute za samoizolaciju

Zato se treći tjedan nastave mijenjaju upute. Bit će gotove do kraja tjedna, a prema novim pravilima, u samoizolaciju će samo oni učenici koji su sjedili u istoj klupi i unutar polumjera od 2 metra u svim smjerovima od oboljelog učenika.

"Isto tako, učenici koji su putovali dulje od 15 min tako da su blizu sjedili ili stajali pokraj učenika koji je u međuvremenu obolio", rekao je na konferenciji Stožera civilne zaštite Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo.

U protekla 24 sata zaraženo je više od 1000 ljudi, a kada se gleda proteklih 7 dana, 73 posto hospitaliziranih nije cijepljeno. Ni 76.5 posto umrlih nije bilo cijepljeno, kao ni 83 posto onih na respiratoru.

U zdravstvu od 1. listopada kreću covid-potvrde

Za tjedan dana u krug bolnice neće se moći bez covid potvrde, a ravnatelji bolnica još nisu dobili upute. Ono što se zna je da u početku necijepljeni neće testiranje plaćati iz svog džepa, ali do kada - ne zna se.

"Odgovoriti na vaše pitanje koliko će nešto trajati apsolutno nije moguće, koliko će uopće ova epidemija trajati, koliko će virus biti među nama, koliko će trajati 4. val epidemije. Odgovor na to pitanje nema, niti ga može biti jer nitko od nas nije prorok. Blic sredstva su tu, u ovom trenutku ne mogu govoriti o kolikom se iznosu radi", poručio je Vili Beroš (HDZ) ministar zdravstva.

Necijepljeni će se testirati dva puta na tjedan. Ako to odbiju, neće raditi, neće dobiti plaću, a ravnatelji moraju naći zamjenu.

"Svi koji ulaze u krug bolnice i imaju neku interakciju s pacijentima i bolesnicima trebaju imati covid potvrde, uključujući i one koji dođu povremeno kao servisere. Mislim da s tim neće biti problema", poručio je Capak. Onima koji su se cijepili prvi - potvrde ističu 15. listopada, ali će njihovo trajanje početkom mjeseca produljiti na godinu dana.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali