Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

POSLJEDICA FUKUSHIME

ČUVAJTE SE OZRAČENE HRANE IZ PACIFIKA: Ministarstvo upozorilo: Na policama prijete kontaminirani proizvodi

Kao posljedica prekomjernog unosa joda može se razviti hipotireoza ili hipertireoza te iz toga razloga OkinaWa Kombu alge predstavljaju određeni rizik po zdravlje ljudi

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je potrošače o opozivu proizvoda OkinaWa Kombu alge (kelp) iz Japana, radi povećane količine mikroelementa joda čija utvrđena količina premašuje EFSA-inu preporučenu dnevnu dozu te može predstavljati rizik po zdravlje potrošača.

Riječ je o proizvodu od 50 g, najbolje upotrijebiti do 31. listopada 2020., podrijetlom iz Japana, koji je na tržište stavila BIOVEGA d.o.o., Zagreb. Obavijest o opozivu odnosi se isključivo na proizvod s tim podacima.

JESTE LI KUPILI OVAJ PROIZVOD? Ministarstvo ga povlači s tržišta. Ima u sebi previše joda. Opasan je za zdravlje

Dr. med. vet, viši stručni savjetnik za hranu za životinje, Alen Petričević iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede za Morski.hr objasnio je kako se u ovom slučaju ne radi o radioaktivnom jodu, posljedici katastrofe u japanskoj nuklearki Fukushima iz 2011. godine.

Velika količina joda opasna za zdravlje

“Obavijest za potrošače koju navodite odnosi se na obavijest za informaciju 2019.3209 koju smo zaprimili od Republike Slovenije putem EU RASFF sustava isključivo zbog utvrđene povećane količine mikroelementa joda. Prema procjeni rizika kojeg je napravila Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu prekomjeran unos joda može uzrokovati funkcijske poremećaje štitnjače u osoba koje imaju već postojeću bolest štitnjače, ali i u zdravih osoba, djece, fetusa i novorođenčadi.

Flickr

Kao posljedica prekomjernog unosa joda može se razviti hipotireoza ili hipertireoza te iz toga razloga predmetni proizvod predstavlja određeni rizik po zdravlje ljudi. Dakle, u ovom slučaju se ne radi o radioaktivnom jodu već o prekomjernom sadržaju joda koji je inače prirodni sastojak ovih algi” rekao je.

Istog dana kada je Ministarstvo opozvalo OkinaWa Kombu alge, diljem svijeta objavljena je vijest o strahu japanskih ribara da tvrtka Tepco (Tokyo Electric Power Company), u čijem su vlasništvu nastradali reaktori u Fukushimi, ponovno radioaktivnim elementima zagađenu otpadnu vodu ispušta u more.

Radioaktivni izotop vodika ostaje u vodi

Tepcov napredni sustav za obradu tekućina uklanja iz vode visoko radioaktivne tvari, poput stroncija i cezija, ali sustav ne može filtrirati tritij, radioaktivni izotop vodika. Pored toga, Tepco je prošle godine priznao da voda u svojim spremnicima pored tritija sadrži još onečišćenja, piše britanski Guardian.

Dr. Petričević za gore spomenuti portal rekao je kako se proizvodi iz domene ribarstva podvrgavaju pretragama u svrhu utvrđivanja ionizirajućeg zračenja.

“Što se tiče vašeg upita po pitanju provođenja kontrola na ionizirajuća zračenja u hrani, naglašavamo da se na razini RH provodi Plan uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla. Predmetni plan se donosi na godišnjoj razini, a njime je obuhvaćeno i službeno uzorkovanje hrane životinjskog podrijetla u svrhu utvrđivanja ionizirajućeg zračenja u hrani.

Hrana se kontrolira na ionizirajuće zračenje

Cilj Plana u ovom smislu je utvrditi poštuju li subjekti u poslovanju s hranom odredbe zakonodavstva o hrani podvrgnutoj ionizacijskom zračenju u skladu s Pravilnikom o hrani podvrgnutoj ionizirajućem zračenju (Narodne novine, broj 38/08).

Dakle, hrana se pretražuje na ukupnu prosječnu apsorbiranu dozu ionizirajućeg zračenja podrijetlom iz poznatih izvora zračenja standardiziranim i validiranim metodama sukladno članku 13. navedenog Pravilnika. Nastavno na navedeno i proizvodi ribarstva se također podvrgavaju pretragama u svrhu utvrđivanja ionizirajućeg zračenja”, objasnio je dr. Petričević.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr