KONOBARI BIJESNI NA DRŽAV / U: U sezoni izgube i do 20.000 kuna u napojnicama: 'Ako mu ostave sto kuna bakšiša, on dobije samo 40'

Image
Foto: Shutterstock

Kod kartičnog plaćanja konobari u sezoni znaju izgubiti i do 20 tisuća kuna napojnica, pa traže uvođenje zakonskih kriterija koji bi to regulirali

21.10.2019.
9:46
Shutterstock
Play logo

Prema izračunu zadarsko-ninskih ugostitelja, konobar u sezoni izgubi i do 20 tisuća kuna napojnica ako gosti račun plaćaju karticom, a takvih je u Hrvatskoj gotovo 80 posto. Budući da taj novac država ostavi sebi, željeli bi da se uvedu zakonski kriteriji kod plaćanja napojnica, piše Dnevnik.hr

"Tehnički je moguće provući karticu i ukucati u nju određeni iznos, ali zakonski nije regulirano kako to isplatiti tom konobaru čija je ta manča", kaže Oleg Glavan, suvlasnik jednog restorana u Ninu. Stoga su poslali upit poreznoj upravi i Obrtničkoj komori koja im je odgovorila na primjeru napojnice od 100 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači da ste 'dobili' napojnicu u iznosu od 80 kn+pdv. Od ovih 80 kn, kada ih na kraju mjeseca svom zaposleniku svedete na neto (platite pripadajuće poreze, prirez porezu i doprinose) zaposlenik će dobiti oko 40 kn", stoji u odgovoru, piše Dnevnik.hr.

Poštenije rješenje

Ipak, od države traže poštenije rješenje i da im država ne uzima novac olako. "Za tu manču je zaslužan konobar, on je dao dodanu vrijednost tim ljudima, oni su to prepoznali i htjeli su čovjeka nagraditi", ističe suvlasnik restorana u Ninu Marijan Jurišić te dodaje da napojnica "nije oporeziva jednako kao što milodar u crkvi nije oporeziv".

Oporeziva nije napojnica u gotovini, a kada bi se poštenije regulirale napojnice i kod kartičnog plaćanja ugostitelji su sigurni da bi svi bili mirniji. "Više ne bi imali bojazan ima li viška novca u novčanicima ili nema", navodi Stipe Knežević, predsjednik Ceha ugostitelja iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Vlado Brkanić, porezni stručnjak, tvrdi da bi pitanje napojnice trebalo riješiti unutar zakona o porezu na dohodak, "kojim bi se svote do nekog limita smatrale neoporezivim primicima, kad su to nagrade, koje daju kupci, korisnici i tako dalje, za dobru uslugu i slično".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo