Jučer, na dvije adrese u mjestu Kletište i na jednoj adresi u mjestu Krajiška Kutinica na području Kutine, obavljene su pretraga doma i drugih prostorija koje koristi 59-godišnjak s područja Kutine, izvjestila je policija.

Pretražujući kuće koje koristi Danijel Bezuk, koji je jučer rešetao po Trgu sv. Markat te njegov otac pronađene su dvije puške s optičkim ciljnicima i prigušivačem i 1169 komada raznog streljiva. Policija je u Zagrebu pronašla i odbačeni kalašnjikov kojim je Bezuk teško ranio policajca, a prema izvještaju, imao je još jedno oružje kod sebe.

Zbog nedozvoljenog oružja, priveden je i otac napadača, a dodatno zabrinjava što je u arsenalu imao i prigušivač te kalašnjikov, koji nemaju nikakvu civilnu primjenu.

U MUP-u za RTL ističu preventivnu kampanju koju su 2007. pokrenuli „u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja“. U MUP-u se hvale i da je kampanja proglašena najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda, no očito nije dovoljna.

Iz MUP-a su za RTL istaknuli kako je od 1. rujna 2007. godine pa do 30. rujna ove godine, prikupljeno je 5.227 komada automatskog ilegalnog oružja i čak 329.240 komada rasprskavajućeg ilegalnog oružja. Ono što je važno za dodati je da je u 13 godina kampanje prikupljeno i 9.025 komada oružja dozvoljene kategorije "B". U istom vremenskom razmaku, prikupljeno je čak 5.501.464 komada streljiva i 5.382 kilograma eksploziva.

No još je alarmantiji odgovor MUP-a koliko je oružja ostalo po hrvatskim domovima.

"Količina dostupnog ilegalnog vatrenog oružja posljedica je ratnih zbivanja te tu količinu nije moguće procijeniti", kazali su za RTL.hr.