CVATE BIZNIS KRIVOTVORENJA U HRVATSKOJ / I vi biste mogli završiti u zatvoru u jednom slučaju! Prevarantima su najzanimljivije ove novčanice eura

thumbnail

Ove godine otkriveno je gotovo 300 lažnih novčanica eura, a veliki porast krivotvorenih novčanica već su primijetili i ugostitelji

21.2.2023.
20:20
Play logo

Od početka godine do danas na tržištu je bilo više krivotvorenih eura nego tijekom cijele prošle godine. Na graničnom prijelazu Svilaj otkrivene su lažne novčanice eura, a biznis krivotvorenja u Hrvatskoj cvate, javlja Danas.hr.

Na granični prijelaz je stigao s osam tisuća lažnih eura. 800 novčanica od 10 eura pokušao je prokrijumčariti u Hrvatsku, ali bezuspješno. "Utvrđeno je da je 60-godišnjak 19. veljače oko 20.30 minuta s vozilom njemačkih registracija došao na granični prijelaz Svilaj gdje su policajci i carini izvršili pregled vozila", priča Tomislav Kovačević, policijski službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo nedavno slučaj gdje je osoba sa 10 eura također krivotvorenih plaćala u ugostiteljskom objektu, imali smo i plaćanje s filmskim novcem, dakle susretali smo se s time, ali ne u ovolikim količinama", dodao je.

Image
ZAVRŠIO U ZATVORU /

Srbin u Hrvatsku pokušao prokrijumčariti preko 800 krivotvorenih novčanica od 10 eura

Image
ZAVRŠIO U ZATVORU /

Srbin u Hrvatsku pokušao prokrijumčariti preko 800 krivotvorenih novčanica od 10 eura

Koje su prevarantima najzanimljivije novčanice?

Ove godine otkriveno je gotovo 300 lažnih novčanica eura, doznaje Danas.hr od HNB-a. Najviše od 50 apoena, njih gotovo 200. Prevarantima su zanimljive i novčanice od 20 i 100 eura, a nešto manje one od 10, 500 i 200.

Veliki porast krivotvorenih novčanica već su primijetili i ugostitelji. "Kolega se s tim susreo u jutarnjoj smjeni gdje mu je došao gospodin i prvu rundu platio s okej novčanicama, a za plaćanje druge runde izvaio je 100 lažnih eura. Kolega ga je otkrio uz pomoć ovih skenera", govori Luka Vučemilović Vranjić, konobar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skeneri i kemijske - detektori lažnih novčanica, postali su obvezni dio šankerske opreme. "Neki kad ih vide odustaju, ali ima i onih koji ne odustaju. najčešće dolaze s jugoistoka Europe (mislim na članice Europske unije). Njih i slikamo pa postoje te različite ugostiteljske grupe u koje stavimo da kolege znaju jer ih je nekad teško dovesti do policije da ih uhite", kaže Petar Čumandra, voditelj ugostiteljskog objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

One koji izrađuju lažne novčanice čeka kazna do deset godine, a tri godine će u zatvoru provesti oni koji nesvjesno prime lažni novac, ali ga svjesno proslijede dalje.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo