Play ponuda

KLAIĆEVA NABAVLJA LIJEK ZA DVOJE DJECE S NEUROBLASTOMOM: / 'Za preostalih šestero prikupljamo podatke kako bi se donijele nove odluke'

Image
Foto: PIXSELL, Martina Popovčić
12.7.2017.
16:50
PIXSELL, Martina Popovčić
Play ponuda

Ravnatelj Klaićeve Zoran Bahtijarević očekuje da bi, nakon provedenog postupka nabave i osiguranja sredstava za kupnju lijeka, lijek mogao stići krajem idućeg tjedna, nakon čega bi djeca ubrzo trebala započeti s terapijom.

"Nabavka lijeka traje desetak dana te smo nakon usmenih obećanja iz Ministarstva zdravstva, odmah pokrenuli postupak nabavke kako se ne bi dugo čekalo na dostavu lijeka. Otvaranje ponuda biće 17. ili 18. srpnja a lijek treba biti isporučen, prema propisanim uvjetima, u roku od 24 sata. Čim djeca budu spremna započet će se s terapijom", izjavio je Bahtijarević.

Image
OSTALI ĆE PRIČEKATI: /

Nakon vijećanja i analize, Kujundžić odobrio liječenje samo dvoje djece iz Klaićeve

Image
OSTALI ĆE PRIČEKATI: /

Nakon vijećanja i analize, Kujundžić odobrio liječenje samo dvoje djece iz Klaićeve

Ističe kako se, sukladno zakonu, išlo se na najbrži način nabave, putem izravnog pregovaračkog postupka s četiri najveće hrvatske veledrogerije, a nabavlja se 35 bočice lijeka, čija vrijednost bez PDV-a ne smije prijeći 2,7 milijuna kuna.

Terapija će se odvijati u bolnici s obzirom na nuspojave

Prema odluci stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva od prije dva tjedna, liječenje Dinutuximab beta Apeironom može započeti dvoje djece kod kojih je postavljena medicinska indikacija za primjenu lijeka, od ukupno osmero koja boluju od neuroblastoma. Nakon toga je iz Vlade poručeno kako su osigurana sredstava za kupnju lijeka.

"Djeca će terapiju primati u bolnici, s obzirom na moguće nuspojave lijeka, a sve se radi u konzultacijama s inozemnim stručnjacima s kojima smo u stalnoj vezi", kaže Bahtijarević.

Kad je riječ o ostalih šestoro djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma, ravnatelj bolnice kaže kako se za njih prikupljaju dodatne obavijesti koje se prosljeđuju povjerenstvu Ministarstva zdravstva.

Ono je prije dva tjedna izvijestilo kako za šestero djece nisu mogli donijeti pozitivno mišljenje jer je u tijeku prethodna terapija, dodatna dijagnostička obrada ili treba, radi donošenja odluke o opravdanosti primjene lijeka dinutuximaba beta, zatražiti dodatna mišljenja iz europskih ekspertnih centara koji se bave liječenjem i koji imaju iskustva u primjeni tog lijeka u liječenju neuroblastoma kod djece.

Play ponuda
Play ponuda