Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto nakon napisa u medijima da osniva novu stranku, potvrdila je tu informaciju za Večernji, dodavši da će u njoj biti i njen kolega Milan Vrkljan. Inače, oboje su početkom godine napustili Domovinski pokret te formirali nezavisni klub u Saboru. Nije decidirano rekla kada će stranka biti i formalno osnovana, no istaknula je da ju na to nije potakla ostavka Miroslava Škore.

Alat za dobrobit građana

"Osnivanje stranke je u postupku koji nije krenuo sada, na tome radimo već mjesecima. O tome smo govorili javno, kroz više medijskih istupa", tvrdi Vidović Krišto i obrazlaže da politika ima svoje zakonitosti, a stranka je alat kojim se obavlja posao na dobrobit građana.

"Političke stranke u Hrvatskoj zadnjih su godina same sebi svrha, sve se podređuje njima, promatra ih se kao neko božanstvo. Zbog toga postoji nasušna potreba za osnivanjem autentične stranke, jer se postojeće koje se predstavljaju kao oporba ne razlikuju bitno od onih na vlasti, ne nude ništa autentično. Najbolji primjer je SDP, koji tvrdi da su socijalna stranka, a oni su donijeli Ovršni zakon, predstečajne nagodbe. Krš-Pađene jedan je od primjera istovjetne politike dviju velikih stranaka", smatra Vidović Krišto.

Stvaranje umjetnih podjela

Odbacuje, pritom, teze da je Škoro svojim odlaskom s čela Domovinskog pokreta otvorio prostor za rast njene buduće stranke, koja se obraća istom biračkom tijelu.

"Radi se o etiketiranju i medijskoj manipulaciji. Uporno se guraju umjetne podjele koje osiguravaju status quo u korist vladajućih elita, dok je jedina stvarna i duboka podjela u ovom društvu ona na obespravljene građane i povlaštene elite. No, to nas ne brine, naša će stranka zastupati obespravljene građane, a ne crvene, žute ili zelene. Cilj nam je pravedna država koja će biti temeljena na vladavini prava", tvrdi i ističe da si Hrvatska više ne može priuštiti luksuz iscrpljivanja marginalnim pitanjima.

Lustracija i za korupciju

Vidović Krišto potvrđuje da će budući članovi, zasad neimenovane stranke, morati potpisati "lustracijski obrazac", koji se neće odnositi samo na ljude koji su bili u strukturama bivše države, već i na one koji su se ogriješili o narod i državu, što uključuje privatizacijski kriminal i korupciju.