Play ponuda

Zaprijetili im ovrhom zbog troškova koje nisu napravili!

shimmer fallback

Problemi s gradskom toplanom u Karlovcu ne prestaju. Naime, nakon propasti stare Toplane otvorena je nova Gradska toplana d.o.o.

27.12.2012.
12:20
Play ponuda

Zato su Karlovčani okupljeni u pokretu 'Neću usluge toplane' najavili kako će pokrenuti dvije peticije, koje će svi zainteresirani građani moći potpisati u subotu 29. prosinca i u nedjelju 30. prosinca od 9 do 12 sati na karlovačkoj gradskoj tržnici (kod sata).

"Prvom peticijom tražimo da se svakom vlasniku stana na njegov zahtjev omogući odvajanje iz sustava centralnog grijanja, jer smatramo da svaki vlasnik stana mora imati pravo odabira načina grijanja svog doma i u tome ga ne smiju sprečavati niti susjedi niti Gradska toplana. To je ujedno i glavni cilj našeg pokreta. Druga peticija, koju ćemo paralelno provoditi, namijenjena je svim građanima koji žele da se Gradska toplana d.o.o. prestane financirati iz proračunskih sredstava Grada Karlovca", navode članovi pokreta.

Protivno svojoj volji su u ugovornom odnosu

No, krenimo redom. Kako tvrde iz pokreta 'Neću usluge toplane' u priopćenju medijima, neki Karlovčani su prije nekoliko mjeseci počeli dobivati račune Gradske toplane d.o.o. bez da su potpisali ugovore s tom tvrtkom. Potražili su zaštitu pri Državnom inspektoratu RH, navodeći da s Gradskom toplanom nisu nikada niti osobno niti putem predstavnika stanara potpisali ugovor, ali im je iz Državnog inspektorata rečeno "kako je više od 50% vlasnika stanova u njihovoj zgradi platilo račun za grijanje, pa je prema tome ugovor s Gradskom toplanom valjan iako nikada nije potpisan"!

Također, Državni inspektorat je objasnio da svi oni koji se ne žele grijati putem toplane moraju pribaviti suglasnost svih kupaca na zajedničkom mjerilu. U pokretu smatraju da korisnici iz tog ugovora de facto više nikada ne mogu izaći, "jer se na jednom zajedničkom mjerilu nerijetko nalazi i stotinjak stanova i poslovnih prostora, pa je prema tome prikupljanje suglasnosti svih vlasnika stanova spojenih na zajedničko mjerilo u stvari nemoguć uvjet".

Traže ovrhu nad onima koji nisu mogli koristiti njihove usluge

U priopćenju navode i kako je Gradska toplana potom prijavila Državnom inspektoratu sve vlasnike stanova koji su se fizički izdvojili iz sustava centralnog grijanja, te da su na Badnjak poštom dostavili prijetnju ovrhom tim istim vlasnicima stanova. "Dakle, ovrhom pokreću prisilnu naplatu od građana za koje i sami priznaju da niti teoretski nisu mogli koristiti njihove usluge!", navodi se u priopćenju pokreta.

Direktor Gradske toplane Inoslav Latković je za Danas.hr potvrdio da je tvrtka na Badnjak poslala opomene za neplaćanje računa pred ovrhu. Na pitanje kakav su račun napravili oni vlasnici stanova koji su 'odrezali' radijatore, Latković je kazao kako se ti vlasnici nisu isključili iz sustava po zakonu, već su "nasjeli na razne naputke raznih interesnih skupina". Kazao je da je toplana po svim zgradama izvjesila naputke o tome što korisnici trebaju napraviti ako se žele izdvojiti iz sustava. Potvrdio je i kako je Gradska toplana prijavila Državnom inspektoratu one koji su 'odrezali' radijatore, i to za "nepoštivanje zakonskog postupka" o isključivanju iz sustava grijanja.

Dajte svoju ocjenu onoga što ste pročitali, iznesite koje vas poteškoće muče, što biste najradije promijenili u svom gradu, a na što ste ponosni. Na adresu djelujlokalno@portal.net.hr šaljite nam svoje priče, a mi ćemo potražiti odgovore na vaša pitanja i tražiti očitovanje nadležnih.

Play ponuda
Play ponuda