PADA VLADA?

KARAMARKOVA SUDBINA JE U MOSTOVIM RUKAMA: Sve više mostovaca Petrovu govori: ‘Vrijeme je!’

Afera supruge Tomislava Karamarka dolila je ulje na vatru koja tinja u odnosima među vladajućim strankama te dodatno otežala ionako teško funkcioniranje vladajuće koalicije. Mostovci traže od Petrova da izravno osudi prvog potpredsjednika Vlade jer su uvjereni da suradnja njegove supruge s Petrovićem otkriva stvarnu pozadinu uloge HDZ-a vezane uz arbitražu Ine i MOL-a. Mnogi od njih mogli bi svoje mišljenje iskazati i glasajući za SDP-ov prijedlog o Karamarkovoj smjeni.

Dio zastupnika Mosta traži od Bože Petrova da izravno osudi Tomislava Karamarka i njegov HDZ zbog afere “Konzultantica” za koju su uvjereni da otkriva stvarnu pozadinu HDZ-ova inzistiranja na prekidu arbitraže s MOL-om i pristupu izravnom dogovoru, piše Slobodna Dalmacija.

Znatno blaži pristup

Iako je sam Petrov prije manje od mjesec dana prozvao Karamarka zbog uloge njegova prijatelja Petrovića u procesu arbitraže oko Ine, poslije se odlučio za znatno blaži pristup ističući da prvo treba vidjeti što se dogodilo. No, sada se situacija promijenila pa Petrov mora ili zauzeti radikalniji odnos prema HDZ-u ili nastaviti po starome.

Dio zastupnika njegova Mosta, nakon razotkrivanja afere s ugovorom Ane Karamarko, više definitivno ne želi biti dio priče s HDZ-om. Most, prema njihovoj interpretaciji, treba sačuvati čist obraz i istupiti iz političkog braka s HDZ-om.

Podrška prijedlogu SDP-a

Prva prilika mogla bi se pružiti već pri izglasavanju nepovjerenja Karamarku u Saboru koje pokreće SDP. U Saboru su već u srijedu napravili prvi korak tražeći Karamarkovu smjenu. “Službeni” zahtjev trebaju potkrijepiti s potpisima petine zastupnika nakon čega se prijedlog uvrštava na sjednicu Sabora. Vlada se o svemu izjašnjava u roku 8 dana, a Sabor u roku mjesec dana.

Bez obzira na to kada će na dnevni red doći glasanje o nepovjerenju, za sada ima ozbiljnih indicija da je nekoliko mostovaca spremno glasati protiv Karamarka. Teško je vjerovati da bi Miro Bulj, koji je prvi spomenuo poslove članova obitelji s MOL-om, u ovakvoj situaciji mogao glasati za podršku Karamarku, jednako kao i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić, koji je nedavno ušao u frontalni rat s HDZ-om. Ako njihov primjer bude slijedila i većina njihovih stranačkih kolega i SDP-ov prijedlog podrži 76 zastupnika, Vlada bi pala i išlo bi se na nove izbore.

Povratak na Net.hr