U Nedjeljom u dva

JOSIPOVIĆ NUDI OSTAVKU STRANCI ALI TVRDI: Nisam politički mrtav, oporavio sam se

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović najavio je da će zbog izbornog neuspjeha svoje stranke Naprijed Hrvatska ponuditi ostavku na Saboru stranke u srijedu. O njoj će više od tisuću aktivnih članova odlučiti tajnim glasovanjem.

“Rezultat je loš, ali pitanje je zbog čega. Postojimo tek dva i pol mjeseca i mala smo i nova stranka”, rekao je Ivo Josipović u emisiji Nedjeljom u dva na HRT-u, odgovarajući na pitanje zašto nije podnio neopozivu ostavku nakon debakla na izborima.

“Nisam politički mrtav, oporavio sam se”, kazao je te dodao kako njegova egzistencija ne ovisi isključivo o politici, jer se vratio na svoj posao. Napomenuo je kako mu je smiješno gledati kako se sada priča o reformama koje je on predlagao prije dvije godine.

Josipović smatra kako mandataru Tihomiru Oreškoviću treba dati šansu. Smatra kako i u Mostu i u Domoljubnoj koaliciji pokušavaju ograničiti ustavne ovlasti mandatara. ‘Nisu oni dobili mandat, to je dobio gospodin Orešković i nije u redu da on gleda kako netko drugi sa strane sastavlja vladu’, kazao je Josipović na HRT-u i dodao da će imati političkih problema, jer politički nije uklopljen u sredinu.

TIM ĆE BIRATI TIM: Razgovorima o vlastitoj vladi pridružit će se i mandatar

Moguć nepotizam

“Model je jedno, stvarnost je drugo”, rekao je Josipović komentirajući najavu osnivanja holdinga državnih tvrtki, te je istaknuo da je u takvom moedlu moguć nepotizam.

Govoreći o najavi smanjenja plaća ministrima i zastupnicima Josipović je rekao da će vjerojatno doći do općeg smanjenja plaća pa će iz solidarnosti, kao primjer smanjiti plaće i ministrima i dužnosnicima.

“Ne može dobro funkcionirati vlast u kojoj ministri nisu adekvatno plaćeni. Mi imamo potplaćene ministre. No postoji i druga dimenzija, a to je činjenica da kod nas ljudi jako loše žive”, kazao je.

O Milanoviću

Komentirajući izjavu Zorana Milanovića, koji je vladajućima obećao pakao, Josipović je rekao da je riječ o nastupu koji je usmjeren na unutarstranačke izbore u SDP-u te da je isto radio Tomislav Karamarko. Zaključio je da je to legitimna pozicija, ali ne osobito korisna za državu.

Na pitanje zašto prije nije kritizirao Milanovićevu vladu, što je nakon isteka mandata činio, rekao je da to predsjednik ne smije raditi, ali i da naprosto nije istina da je šutio kao predsjednik.

“Predsjednik ne može poput stranke zagovarati politiku” rekao je Josipović.

Upitan da komentira nije li nekorektno onda uzeti novac od SDP-a za izbore, ako je mislio da je njihova vlada loša, Josipović je odgovorio da nije, jer da su tada SDP i on imali zajednički politički cilj te da je SDP podržao njegov projekt.

“Nismo ovdje da bi opanjkavali gospodina Milanovića”, rekao je Josipović.

Povratak na Net.hr