Play ponuda

JOŠ JEDAN 'SINDIKAT' IDE U ŠTRAJK: / Biciklisti će prosvjedovati zbog loše infrastrukture

Image
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Sindikat biciklista upozorava kako je Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi, donesen 2016., trebao podići standarde, ali dosad su se dogodile samo 'kozmetičke promjene'

22.10.2019.
13:16
Jurica Galoić/PIXSELL
Play ponuda

Sindikat biciklista najavio je u utorak prosvjed pod geslom "Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi?", koji će se održati u nedjelju, 27. listopada, zbog sustavnog zanemarivanja problematike biciklističke infrastrukture i prometa u Hrvatskoj. Sindikat na prosvjed, koji organizira u Zagrebu, ali odnosi se na sve hrvatske gradove, poziva pješake, romobiliste, skejtere, rolere, roditelje s djecom, osobe s teškoćama u kretanju, odnosno sve građane koji smatraju da treba stati na kraj opasnim i nepropisnim uvjetima za "ne-automobilski" promet, istaknuto je u priopćenju.

Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi, koji je u proljeće 2016. godine donijelo Ministarstvo prometa, trebao je podići standard kvalitete biciklističke infrastrukture u Hrvatskoj kroz osiguranje sigurnosti, cjelovitosti, izravnosti i atraktivnosti biciklističke prometne mreže.

Mrtvo slovo na papiru

No, u stvarnosti su se dogodile kozmetičke promjene, a biciklistička infrastruktura je i dalje nepovezana, ponižavajuća i opasna, obilježena na prostoru pješaka, prepuna prepreka, stupića, visokih rubnjaka i znakova posred staza, a Pravilnik se pokazuje kao mrtvo slovo na papiru, poručila je Tena Šarić iz sindikata.

Dok javnost i pojedini stručnjaci sve više kritiziraju vozače bicikala zbog neodgovornog ponašanja, sindikat upozorava na činjenicu da su biciklisti prisiljeni snalaziti se u korištenju nelegalne infrastrukture - bicikliste se kažnjava jer nemaju kuda voziti, dok nitko ne kažnjava one koji su takvu infrastrukturu stvorili. Inspekcija za ceste, kao ni policija, ne pokazuju nikakav interes da sukladno svojim ovlastima prisile Grad Zagreb, ali i brojne druge gradove, da poprave nezakonitu infrastrukturu koja ugrožava živote građana.

Neravnopravni sudionici u prometu

"Bicikliste se proziva da bi se trebali ponašati kao ravnopravni sudionici u prometu s pripadajućim obavezama, a auto-centrične prometnice, kao i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, diskriminiraju ih kao građane drugog reda", poručuju iz sindikata.

Vladimir Halgota, stručni suradnik sindikata, upozorava da se nastavljaju graditi ceste koje isključuju sigurno kretanje pješaka i biciklista, čime se stvara ovisnost građana o automobilima "dok se s figom u džepu govori o sigurnosti ranjivih sudionika u prometu".

Nedjeljni prosvjed počet će u 15 sati ispred Muzeja Mimara, odakle će povorka s policijskom pratnjom krenuti Rooseveltovim trgom te ulicama Žerjavićeva - Hatzova - Mislavova - Trg žrtava fašizma - Višeslavova - Držićeva - Vukovarska - Hrvatske bratske zajednice - Slavonska - Marohnićeva - Prisavlje ulica - Savska do Vintage Industrial Bara.

Play ponuda
Play ponuda