VRANE NAPADAJU PO ZAGREBU: / 'Grebala me po ramenima, vratu, kljucala po glavi. Vjerojatno me zapamtila kada sam ih strašio'

Procjenjuje se da u Zagrebu obitava desetak tisuća vrana, najviše u Malešnici, Trnju, Trnskom, Dugavama i pored Studentskog doma "Stjepan Radić”

5.6.2018.
17:08
PIXSELL, Robert Anić
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je danas jedan građanin snimio mobitelom iz tramvaja trenutak kada su dvije vrane napale jednu ženu na pješačkom prelazu u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, javljaju se i drugi građani koji zadnjih dana imaju neugodna iskustva s tim vrlo intelignetnim, ali i vrlo agresivnim pticama.

Željko Kukec iz zagrebačkog naselja Vrbani ispričao je za Jutarnji list kako je u nedjelju otišao u kvartovsku pekaru po kruh, a kući se vratio s ranama koje mu je nanijela jedna ratoborna vrana. Napala ga je, kaže, kada je izlazio iz pekare, a spasio se tek kada se bacio na tlo i glavu zaklonio rukama.

"Ostao sam ležati i tek tada je ta vražja ptica otišla"

"Prvo me zgrabila za vrat i odletjela na obližnju ogradu. Kada sam se okrenuo prema njoj, opet je krenula na mene. Grebala po ramenima, vratu, kljucala po glavi. Pokušao sam je udariti, ali sam se poskliznuo i pao na leđa. Ostao sam ležati i tek tada je ta vražja ptica otišla", ispričao je za Jutarnji list taj 84-godišnji stanar iz zagrebačkih Vrbana.

Dodao je da ih svakoga jutra vidi na stotine kako lete iznad kvarta. Pretrpljeni napad tumači time time da su ga vrane zapamtile jer ih je znao strašiti kada bi mu sletjele na balkon.

Kritično je do 10. lipnja dok ptići uče letjeti

Već neko vrijeme u ovo doba godine u Zagrebu se bilježi povećani broj napada vrana na građane. U Udruzi za zaštitu divljih životinja AWAP pojasnili su za Jutarnji list da je sada vrijeme kada ptići vrana uče letjeti, pa su im roditelji posebno zaštitnički nastrojeni.

"Od 15. svibnja do 10. lipnja je razdoblje kada ptići uče letjeti. Oni tada ispadnu iz gnijezda, što je normalno, i sa zemlje nastave učiti letjeti. Roditelji i dalje paze na njih i donose im hranu, a ako se čovjek približi grmu ili drvetu gdje se nalaze, tada će ga one pokušati potjerati", rekao je Ingebot Bata iz AWAP-a.

Ipak, naglašava da su napadi vrana na ljude vrlo rijetki te da će vrana samo preletjeti nekome iznad glave kako bi ih zastrašila. Godišnje se, u prosjeku, zabilježi tek tri napada vrana na ljude. Ova situacija s vranama sabilizirat će se do srpnja, a građani ne bi trebali prilaziti blizu njihovim gnijezdima. Procjenjuje se da u Zagrebu obitava desetak tisuća vrana, najviše u Malešnici, Trnju, Trnskom, Dugavama i pored Studentskog doma "Stjepan Radić”.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali