Play ponuda

Još jedan 'glupi spomenik' koji smeta suncobranima

shimmer fallback
25.7.2011.
11:38
Play ponuda

Nije Tin Ujević u Varšavskoj jedini 'zatrpani' spomenik u Zagrebu. Ima i gorih slučajeva. Naime, djelo jedno od napadanijih hrvatskih umjetnika početkom devedesetih godina, ovaj put nije žrtva nacionalističke i antikomunističke histerije, već privatnog kapitala.

Za razliku od njegovih miniranih, srušenih i istaljenih kipova koji su slavili antifašističku borbu pa su zbog toga "kažnjeni" za vrijeme Domovinskog rata, Razlistana forma Vojina Bakića, jednog od najvećih hrvatskih kipara dvadesetog stoljeća, obrastao je suncobranima i terasom hotela Dubrovnik.

Kao što se vidi na fotografijama teško da je u njegovom slučaju ispoštovana propisana udaljenost inventara privatnog ugostiteljskog objekta. Iako ga ne vidite osim ako mu dođete jako blizu, kip Tina Ujevića ipak je, podsjetimo, na dovoljnoj udaljenosti od terase kafića "Dark Mint", a to je metar i pol. Da je ta udaljenost dovoljna možda ne misle građani koji ga jedva mogu vidjeti, ali tako smatra nadležni Gradski ured za prostorno uređenje koji putem komunalnih inspektora kontrolira dužno poštovanje terasa kafića prema kulturnoj baštini u Gradu.

Ali zato ako želite vidjeti Razlistanu formu, morate se probijati kroz stolice elitnog "hotela u srcu Zagreba", osim ako niste sjeli na terasu i za 15-ak kuna po šalici kave uspjeli pogledati cijelu skulpturu odozdo.

Štoviše, Bakićeva statua izgleda kao da je prenamijenjena iz kulturnog i društvenog dobra europske vrijednosti u inventar ovog kafića i odlagalište za smeće njegovih gostiju.

U pravnoj službi Hotela Dubrovnik u petak su odgovorili da "imaju sva potrebna rješenja", no da će nam se o svim pritužbama građana očitovati pismenim putem. Odgovor do objave ovog teksta još nije stigao.

Vezani članci:

arti-201106210538006 arti-201107140282006

Play ponuda
Play ponuda