SELI SE U NOVSKU

SKINUTA PLOČA S USTAŠKIM POZDRAVOM U JASENOVCU: ‘Za dom spremni ostaje, ploče nam skidaju oni koji su pobili hrvatske sinove – to su četnici’

Nakon dugotrajnih rasprava o spomen-ploči HOS-a u Jasenovcu, koja se našla u središtu interesa javnosti zbog spornog pozdrava ‘Za dom spremni’, ploča je ipak uklonjena iz Jasenovca te premještena u Novsku.

Čelnici HOS-a potvrdili su da se ploča premješta, a prema njihovim tvrdnjama ploča će biti postavljena u Novskoj i to već danas u poslijepodnevnim satima. Prema nekim informacijama već bi u 14 sati u Novskoj trebala biti održana komemoracija i postavljanje ploče na novoj lokaciji.

PLENKOVIĆ NA IZVANREDNOJ PRESICI: ‘Danas je riješen samo prvi dio problema s HOS-ovom pločom. ‘Za dom spremni’ meni je neprihvatljiv’

‘U znak pijeteta i zahvalnosti Udruga HOS Zagreb je postavila ploču u spomen svim poginulim braniteljima uz sve potrebne dozvole općine Jasenovac koja je kasnije dovela do podjela u društvu. Jedina svrha njenog postavljanja je pijetet jedanaestorici mladića koji su dali život u obrani domovine’, rekao je Friščić koji je kasnije potvrdio da će ploča biti premještena na područje Trokuta kod Novske.

‘Molim da nas se ne dovodi u vezu s niti jednom političkom ideologijom. Vezani smo isključivo uz Domovinski rat i to je jedini pokret kojem smo pripadali. Spomen-ploča bit će postavljena na području Novske’, kazao je Ivan Friščić, predsjednik udruge dragovoljaca HOS-a na konferenciji za medije.

‘Spomen-ploča bit će premještena u izvornom obliku na područje grada Novske’, dodao je te potom predstavio novi izgled spomenika jedanaestorici boraca te dodao kako će na ploči zauvijek pisati ‘Za dom spremni’.

‘Svima onima koji govore da je to izdaja, oni imaju pravo da tako misle, a ja njih pitam, kada je udruga HOS-a poslala priopćenje za podizanje ploče, rijetki su svjedočili tome, a danas svi oni koji su bili pozvani, a nisu došli, glasno se protive pozdravu na ploči’, rekao je Friščić.

Pozdrav ‘Za dom spremni’ ostaje!

‘Ploča ide, a ratna oznaka HOS-a ostaje’, kazao je Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a, te dodao da su već umorni jer im se stalno izvlači natpis ‘Za dom spremni’.

‘Kompromis, rješenje i dijalog je bio nužan da bi UDHOS Zagreb dao dozvolu da se ploča premjesti. Ploča se ne uklanja, nego se premješta onakva kakva je, sa svim simbolima HOS-a koje smo nosili u ratu. Ratna oznaka HOS-a ostaje i mislim da će ostati dok smo mi živi’, rekao je Barišić te potom dodao: ‘Mi nismo fašisti, mi smo jedni od prvih antifašista u Hrvatskoj’.

‘Ploče nam skida petokraka’

‘Nismo sretni, došli smo u poziciju da nam skidaju ploče oni koji su nam pobili hrvatske sinove, a to je petokraka uz pomoć četnika, onih koji i danas šalju poruke protiv Hrvatske države’, kazao je ratni zapovjednik Marko Skejo nakon što je novinare na konferenciji pozdravio s pozdravom ‘Hvaljen Isus i Marija’.

Kazao je i kako nema smisla da se HOS-ova ploča uklanja dok na području Vukovara stoje spomenici na ćirilici koji ‘šalju poruke protiv Hrvatske države’, te na kraju pozdravio novinare i okupljene s pozdravom ‘Za dom spremni’.

‘Ploča je legitimna od prvog dana, HOS ima i prezime i ime. HOS je ime, a ‘Za dom spremni’ je prezime’, rekao je Skejo.

Anto Đapić s konferencije je poručio kako je ‘ovaj dan najveća pobjeda HOS-a od 91.’ Dodao je kako od ovog trenutka HOS ima legalan i zakonski priznat pozdrav u svojem Statutu kojeg je potvrdilo Ministarstvo uprave.

‘To što će sad skakati Josipović i drugi je u demokracijama dopustivo. Mi nismo htjeli dolijevati ulje na vatru, nego smo u miru razgovarali i pobijedili smo svoje protivnike. U ovom trenutku imamo pozdrav ‘Za dom spremni’ u kontekstu korištenja HOS-a i u znakovlju HOS-a’, rekao je nekadašnji čelnik HSP-a, Anto Đapić.

Potpredsjednik Vlade nema pojma o dozvoli za upotrebu pozdrava

Potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar održao je izvanrednu press konferenciju na kojoj je kazao kako pozdrav ‘Za dom spremni’ HNS-u nikako nije prihvaćen.

‘Kada se donese zakon sigurno neće biti mjesta tom grbu i pozdravu’, rekao je.

Štromar je na konferenciji kazao kako nema nikakve informacije o zakonskom prihvaćanju pozdrava ‘Za dom spremni’ kojeg je potvrdilo Ministarstvo uprave.

‘Držim i stojim iza toga da ovom pozdravu nema mjesta u Republici Hrvatskoj i da to treba riješiti Vlada novim zakonom. Vrijeme je da se prestanemo baviti prošlošću i okrenemo se budućnosti. Nisam znao da je odobren ovaj znak, odnosno pozdrav ‘Za dom spremni’, poručio je.

Na pitanje je li taj stav HNS-a iznio premijeru i je li se premijer složio s njim, Štromar je kratko kazao ‘da’.

Ministar branitelja Tomo Medved jutros nije želio odgovoriti na pitanje je li odluka o uklanjanju ploče donesena već je novinare uputio na konferenciju HOS-a koja će se održati u 11 sati.

Konferenciju za medije organizirali su predstavnici Udruge dragovoljaca HOS-a Zagreb, koji su i postavili ploču, te predstavnici Saveza udruga dragovoljaca HOS-a.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr