FOTO: Snažna oluja izazvala kaos – na cestama kontejneri i granje

Olujno nevrijeme pogodilo je u noći s utorka na srijedu unutrašnjost zemlje. Puhao je olujni vjetar i padala jaka kiša praćena grmljavinom. Nevrijeme je poharalo i šire zagrebačko područje, gdje je na prometnicama bilo isčupanih stabala. Na Sljemenu je pao prvi snijeg ove sezone.

Kao što su meteorolozi i najavljivali, stigla je brza i žestoka promjena vremena. U Zagrebu je vjetar čupao stabla i nosio sve pred sobom. Veliki čempres bio je popriječilo Aleju Bologne, jednu od najprometnijih ulica u metropoli. Na prometnicama je bilo i prevrnutih kontejnera i razni drugi predmeta. Velike količine vode na cestama također su stvarale probleme.

Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba samo tijekom jutra odradila je preko 150 tehničkih intervencija, uglavnom ispumpavanja vode. Na terenu su dežurni djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i dobrovoljna vatrogasna društva s preko 20 ekipa.

Problemi u javnom prijevozu

Po cijelom gradu tijekom jutra prometovalo se otežano, a zbog velike količine vode i stabala na cestama neke ZET-ove linije bile su preusmjeravane. Stanje se oko podneva normaliziralo, pa je obustavljena samo izvanredna linija (Mihaljevac-Sljeme), a autobusi linije 205 (Dubrava-Markuševec-Bidrovec) voze trasom linije 208 (Dubrava-Vidovec).

Prema podacima DHMZ-a, jutros je na Sljemenu pao umjeren snijeg. Sljemenska cesta zatvorena je za sav promet (od Blizneca i od Pila prema vrhu).

Pada temperatura

Tijekom srijede najavljena je obilnija kiša, a poslijepodne se u većini krajeva barem djelomično očekuje razvedravanje.
Puhat će umjeren, a u noći i prijepodne prolazno jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar s olujnim udarima. Na Jadranu će prijepodne umjereno i jako jugo okretati na jugozapadnjak, a zatim buru i sjeverni vjetar koji će većinom biti jaki, ponegdje i olujni. More u jačanju na valovito, ponegdje i jače valovito.

Najniža temperatura oko 8, u gorju niža i od 3 stupnja, a na Jadranu od 12 do 17. Najviša temperatura od 8 do 13, na Jadranu od 16 do 21 stupanj.

U četvrtak i petak će također biti kišoviti s temperaturom uglavnom ispod 10 stupnjeva. Kiše će biti najviše u petak, a u višem gorju i snijega. U subotu se očekuje postupan prestanak oborina.

Informacije o nevremenu u vašem gradu, i fotografije, šaljite nam na naš mail vijesti@portal.net.hr

Od 13,00 sati za sav promet otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb, nakon stišavanja vjetra na dionici Kikovica-Delnice, javlja HAK.

U Lici mjestimice pada slab snijeg. U ostalom dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše, povremeno puše i olujni vjetar. Zbog jakih pljuskova kiše vozače HAK poziva na dodatan oprez zbog veće količine vode koja se mjestimice zadržava na kolniku. Osim odrona zemlje i kamenja na kolniku može biti i granja te srušenih stabala, zbog jakog vjetra. Upozoravaju se vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Na put kroz gorska područja ne bi se smjelo kretati bez zimske opreme.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Karina- DC 50 i DC 27).

Samo za osobna vozila otvoreni su:dionica Jadranske magistrale (DC 8) Karlobag-Sveta Marija Magdalena,državna cesta DC 54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Na Jadranskoj magistrali (DC 8) od Senja do Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, (I. skupinu vozila).

Zbog vode na kolniku, stabala na kolniku ili odrona zatvorene su brojne lokalne ceste.

Povratak na Net.hr