JADRANKA SLOKOVIĆ: / 'Sanader je razočaran visinom kazne. Država će se naplatiti ako računa na njegovu mirovinu u idućih 100 godina'

'Imamo žalbenih razloga koji će se temeljiti na ponovljenom kaznenom postupku i na tome kako je suđeno'

13.11.2020.
19:01
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Odvjetnica Ive Sanadera Jadranka Sloković rekla je u Dnevniku N1 kako je bivši premijer razočarana presudom, a posebno visinom kazne. No, tvrdi i da ga to ne iznenađuje, "s obzirom na sve što je proživio na ovom sudu".

"Rekao je da moramo uložiti žalbu i idemo dalje sa žalbenim postupkom", rekla je i dodala kako je Sanader u ovom predmetu odslužio oko godinu dana i jedan mjesec. "To je predmet zbog kojeg je bio uhićen".

'Nemoguće je naplatiti iznos u cijelosti'

Na pitanje hoće li se država uopće uspjeti naplatiti s obzirom na to da je Sanaderu imovina blokirana, Sloković je odgovorila: "U slučaju Planinska oduzima se protupravno stečena imovinska korist, oko 15 milijuna kuna, a u ovom predmetu se oduzima imovinska korist, tj. ono što je stekao, a za što prema stavu suda nema porijekla. Smatramo da se u najmanju ruku dva puta oduzima ista imovina, u onom kao protupravna, a u ovom kao višak koji nije mogao opravdati, a koliko znam taj iznos u cijelosti je nemoguće naplatiti jer nema toliko blokiranih sredstava. Jedino ako država računa na njegovu mirovinu kroz sljedećih sto godina, ako toliko poživi", objasnila je.

Naglasila je kako je pravomoćna presuda u slučaju Planinska bila otprilike u travnju prošle godine i, koliko zna, dosad nije pokrenut postupak oduzimanja imovinske koristi.

'Imamo razloga za žalbe'

Što se žalbi tiče, istaknula je: "Imamo žalbenih razloga koji će se temeljiti na ponovljenom kaznenom postupku i na tome kako je suđeno. Tvrdimo da postoji povreda konfrontacijskog načela u odnosu na neke iskaze jer smatrmo dau određeni iskazi nekonfrontirani, a sutkinja je donijela presudu temeljem njih. Žalba će se temeljiti i na činjenici da je ova kazna daleko prestroga s obzirom na činjenicu da je utvrđeno da je Ivo Sanader prema stavu suda pribavio protupravnu imovnisku korist od 250.000 kuna, za razliku od ranijeg postupka gdje je izrečena gotovo ista presuda za imovinsku korist od preko 15 milijuna kuna. Osim toga, ako mu se stavlja na teret protupravna korist za HDZ i taj iznos je gotovo prepolovljen, HDZ treba vratiti oko 14, a tamo se radilo o 31 milijun kuna, i to je velika razlika. Kazna je gotovo ista", zaključila je Sloković.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali