Kalmeta molio Kosor da odgodi potpis s Kerumom?

Božidar Kalmeta nije jedini HDZ-ovac koji nije znao da Jadranka Kosor potpisuje koalicijski sporazum sa Željkom Kerumom. On je navodno za potpisivanje dogovora doznao nekoliko sati prije samog potpisa, a nije mu uslišena ni molba da se to odgodi na 24 sata.

Posljednji događaji u HDZ-u pokazuju da u stranci vrije rat za prevlast, te je očito da borba za pozicije, ali i opstanak u vrhu HDZ-a, više ne može čekati objavu izbornih rezultata, piše Novi list. Iako se tabori nisu još posložili, čini se da je na udaru predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor prvi Božidar Kalmeta, a pokušava ga oslabiti uz pomoć Željka Keruma i umirovljenih generala i visokih časnika, članova HDZ-a. Prvu je rundu zasad dobila Kosor, koja je u utorak, potpisujući koaliciju sa Željkom Kerumom u devetoj izbornoj jedinici, zaobišla i Kalmetu i čelne ljude zadarskog HDZ-a.

‘Nitko iz predsjedništva nije znao za tu koaliciju’

Izvori lista bliski Kalmeti otkrivaju da je on za potpisivanje dogovora s Kerumom doznao nekoliko sati prije samog potpisa, pa je od premijerke tražio da se to potpisivanje odgodi za 24 sata jer je on o tome želio obavijestiti gradski odbor HDZ-a i ljude koji moraju odraditi kampanju. No, premijerka je ostala neumoljiva.

Kalmeta javno ne želi govoriti o sukobu, a kratko je u četvrtak poručio da nije istina da se protivi koaliciji, nego da to podržava.

No, još neki drugi članovi predsjedništva zgroženi su potpisanom koalicijom. Jedan neimenovani član predsjedništva HDZ-a kaže da “nitko iz predsjedništva za tu koaliciju nije znao, a sada nakon Keruma poručujemo da smo spremni koalirati sa svima”.

Kosoricu podržavaju umirovljeni generali

Potporu Kosorici pak daju umirovljeni generali i bivši časnici, s kojima se sastala u utorak nakon što je odradila razgovore s braniteljskim udrugama. Ljubo Ćesić Rojs kaže da su uz njega na sastanku bili i Damir Krstičević, Svemir Vrsaljko, Davor Domazet Lošo, Krešimir Ćosić, Zlatan Mijo Jelić, koji su joj poručili da podupiru nju, ali ne i predsjedništvo HDZ-a.

Inače, u premijerkinoj pratnji na tom sastanku bili su ministar branitelja Tomislav Ivić, glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić i državni tajnik Stjepan Adamić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr