IZ ŽIVOTOPISA IZBACIO DA JE BIO ČLAN HDZ-a: / Potencijalni povjerenik za informiranje zaboravio zanimljiv detalj o sebi

Kako Dubravka Bevandić i Zoran Pičuljan ispunjvaju sve uvjete iz natječaja, Sabor je taj koji će donijeti odluku tko će postati novi povjerenik za informiranje

14.11.2018.
22:25
Patrik Macek/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na zajedničkoj sjednici Odbora za medije i Odbora za Ustav dvoje kandidata za izbor povjerenika za informiranje Dubravka Bevandić i Zoran Pičuljan odgovarali su na pitanje zastupnika kako vide ulogu te institucije u narednih pet godina.

Sabor donosi odluku

Kako oboje kandidata ispunjava uvjete, Sabor je taj koji će donijeti odluku tko će nasljediti Anamariju Musu na funkciji povjerenice za informiranje.

Dubravka Bevandić kao svoju glavnu prednost istaknula je svoj rad u Uredu provjerenice za pristup informacijama gdje je radila kao pravnica i dobro poznavanje sustava pristupa informacijama. Bevandić bi se založila za jaču odgovornost čelnika javne vlasti u situacijama kad građani ne uspiju dobiti traženu informaciju te za zakonsko jačanje ovlasti povjerenika u kažnjavanju onih tijela vlasti koja građanima uskrate informaciju.

Istaknula je kako nije bila članica neke političke stranke, piše Jutarnji list.

Član stranke

Pičuljan koji je mnogima favorit za dužnost povjerenika više od 20 godina radio u državnoj upravi: kao veleposlanik, a zatim i kao pomoćnik ili zamjenik ministara pravosuđa i uprave u vladama SDP-a i HDZ-a.

Njemu je vanjski član Odbora za medije je zamjerio što je u životopisu prešutio svoju bivšu stranačku pripadnost. Naime, tek je nakon postavljenih pitanja priznao kako je bio dugogodišnji član HDZ-a i ustvrdio je kako je izašao iz stranke jer je “želio izgraditi osobni integritet i autonomiju u obavljanju poslova u državnoj upravi”, piše Jutarnji list.

Agrokor

Politički tajnik i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoje upitao je oboje kandiata smatraju li da je Vlada u procesu rješavanja krize u Agrokoru bila dovoljno transparentna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bevandić je izjavila kako je Vlada trebala javnosti dati više informacija o tom procesu, dok je Pičuljan izjavio da je to “pitanje na koje ne može egzaktno odgovoriti”.

“Takvim ste se odgovorom možda uspjeli dodvoriti vladajućoj većini, ali za povjerenika ste se, što se mene tiče, potpuno diskvalificirali”, izjavio je Grmoja, piše Jutarnji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali