HRVATSKI MLJEKARI U OČAJU / Zatvaraju se brojne farme: I da hoćemo, ne možemo piti isključivo domaće mlijeko jer ga nema dovoljno

thumbnail

Prije 10 godina imali smo oko 13 tisuća proizvođača mlijeka, danas ih je tek nešto više od tri tisuće

25.1.2023.
22:22
Play logo

U zemlji se svakog dana, u prosjeku zatvore tri farme, javlja RTL-ov Danas.hr. Prije 10 godina imali smo oko 13 tisuća proizvođača mlijeka, danas ih je tek nešto više od tri tisuće. Niska otkupna cijena dovela je mnoge do zida. Neki su se snašli – pokrenuli su vlastitu preradu i sami sebi postali otkupljivači.

"Vi dođete u jednom trenutku u situaciju da vam je cijena vašeg proizvoda, litre mlijeka – veća, nego što možete dobiti na tržištu za tu litru mlijeku – i onda možete ili zatvoriti farmu ili se okrenuti nečem drugom", kazao je proizvođač mlijeka Vlado Jurkas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje proizvođača znači i manje domaćeg mlijeka. 2009. godine otkupljeno je rekordnih 675 tisuća tona, a lani svega 428 tisuća tona – gotovo 250 tisuća tona manje.

"To je posljedica 30 godina donošenja i neprovođenja strategija Vlade i Ministarstva poljoprivrede koje su na kraju rezultirale praznim selima, praznim štalama, sve manje muznih krava – nemamo više svoje sirovine i svoje hrane", dodaje Vlado.

Mlijeko ne može stajati

Mlijeko ne može stajati, pa se prodaje pošto-poto. Iako je cijena otkupa u prosjeku porasla 30 posto, proizvođačima su troškovi proizvodnje skočili više od 300 posto. U cijelom lancu najviše stradaju mali proizvođači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi imate danas situaciju da je proizvodna cijena mlijeka negdje preko tri i pol, do četiri kune ovisno o veličini farme, a s druge strane otkupna cijena od industrije je tri i pol kune – ti si ne na nuli, nego u minusu", kazao je upravitelj mljekarsko-stočarske zadruge Proizvodi sela Darko Pavičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Image
'CRNOM ĐAVLU NE BI POŽELIO' /

Očajni vlasnik farme mora usmrtiti 150.000 kokoši: 'Mislim da tu ima elemenata kriminalnih radnji. Očito nekome smetam'

Image
'CRNOM ĐAVLU NE BI POŽELIO' /

Očajni vlasnik farme mora usmrtiti 150.000 kokoši: 'Mislim da tu ima elemenata kriminalnih radnji. Očito nekome smetam'

"Mljekarstvo nikad nije bilo dohodovno, barem ne u nazad 15 godina i sve farme se polako zatvaraju i napuštaju i ako neće biti snažnog inputa, osjetne razlike u cijeni između troškova i samih prihoda u mljekarstvu, bojim se da će se taj trend nastaviti", govori predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. I da hoćemo, ne možemo piti isključivo domaće mlijeko jer ga nema dovoljno. Prema grubim procjenama, Hrvatska će ove godine biti prisiljena uvesti oko 55 posto svojih godišnjih potreba te smo po tome, uz Grčku, na samom začelju Europske unije.

Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo