Ekskluzivno za Net.hr

Ispovijest propale sportske zvijezde iz Rijeke: Nisam prevario punce za 400 tisuća eura

Ne mogu vam ni opisati kako je savršeno živjeti sa svim tim kaznenim postupcima koji se ne rješavaju godinama, sarkastično ali ipak uz osmijeh komentira Igor Petrić, bivši vaterpolist koji se nakon sportske karijere otisnuo u poslovne vode zbog čega je završio je optuženičkoj klupi.

Trgovina odjećom, kupovina i prodaja nekretnina činili su mu se kao dobar izbor nakon što se prestao aktivno baviti vaterpolom. Međutim, početni poslovni uzlet nije trajao dugo, da bi ga na kraju doveo u ozbiljne probleme sa zakonom. Sada više od šest godina na sudovima raspliće nedoumice u ispravnost svojih poslovnih poteza, dok mu za vratom pušu oni koji smatraju da ih je prevario, oštetio, ostao im dužan. U Rijeci njegovo ime nerado spominju.

On pak samo želi da sve to što prije završi – na ovaj ili onaj način.

Zbog poslovnih malvezacija protiv Igora Petrića je pokrenuto više kaznenih postupaka. U nekoliko njih već je oslobođen, no jedan je završio i osudom. Kada je saznao da se našao na meti istražitelja pokušao je izbeći pravdu. Spas je potražio u Londonu skrivajući se šest mjeseci pred hrvatskim pravosuđem i tražeći istovremeno novac kojim bi vratio dugove. Ipak se na kraju vratio, proveo neko vrijeme u riječkom zatvoru i izašao narušenog zdravlja.

Dokazivanje nedužnosti i pred sudom i pred obitelji

Sada suzdržano, ali ipak s očitim zadovoljstvom za Net.hr komentira nedavno izrečenu presudu kojom je oslobođen krivnje da je u lancu poslovnih poteza prevario čak i vlastitog punca i punicu. Presuda je doduše još nepravomoćna, no Petrić i njegov odvjetnik Slobodan Večerina uvjereni su kako će dokazati nedužnost i pred sudom ali i pred obitelji.

Jer kako proizlazi iz optužnice kojom je tužiteljstvo tražilo, a sud nije prihvatio, tri godine zatvora za Petrića, ovaj 43-godišnjak je Branka i Katarinu Gapit, roditelje svoje supruge Maše, prevario na prilično drzak način. Iako je proglašen nedužnim još uvijek mu nije lako govoriti o tome.

U pitanju su ozbiljne optužbe. Još 2006. godine tražio je punca i punicu da mu dozvole da na njihove nekretnine – kuću, dvorište, radionicu i spremište – upiše hipoteku na osnovu koje je podigao kredit. Radilo se o 400 tisuća eura što ih je uložio u poslovanje jedne od svojih tvrtki otvorenih nedugo nakon prestanka profesionalne vaterpolo karijere. Kako kredit nije vratio banka je njegovom puncu i punici blokirala dom.

“U optužbama nema istine”

“Ovaj sudski postupak uopće nije bio potreban, sve smo mogli riješiti unutar obitelji”, uvjeren je Petrić. “U svim tim optužbama nema ni trunke istine. Ja sam sportaš i znam koliko čovjeku može biti teško probijati se i dokazivati, ali ovi sudski postupci uzeli su mi deset godina života”, opisuje situaciju u kojoj se našao nakon igračke karijere.

Ta karijera bila je za hrvatske razmjere iznimno uspješna. Obilježena je dobrim rezultatima što ih je početkom 1990-tih godina ostvario s vaterpolo klubom “Primorje”. Bila je 1993. godina kada je Zoran Roje, jedini do tada zlatni olimpijac “Primorja” preuzeo treniranje riječkog kluba u kojem je Petrić već bio prvi golman. Cijela generaciji puno je obećavala. Već krajem 1995. godine Primorjaši su osvojili vaterpolo Kup Hrvatske. Kako je zabilježeno na stranicama povijesti kluba, protiv favorita “Juga” nakon dvaju remija 11:11, uspjeli su u Dubrovniku u produžecima obogatiti svoju riznicu trećim trofejem u povijesti.

Iz vremena igračke karijereFoto: privatna arhiva

U Dubrovniku, međutim, nije dobro krenulo, gubili smo 6:3, 7:4, prisjeća se i Petrić, čije su odlične obrane tada donijele preokret. Vezjak i Šimac bili su efikasni, te je nakon produžetaka “Primorje”, kažu zasluženo, slavilo 13:11.

Kantrida je u velikom stilu dočekala i kapetana Petrića, te ostale igrače iz te generacije, Josipa Vezjaka, Viktora Burburana, Željka Šimca, Davida Burburana, Gorana Pejića, Slavena Vičića, Danijela Benića, Vanju Govića, Samira Baraća, Igora Hinića, Damira Glavana, Roberta Kaida i Željka Vukovića. Nastupi u Europi iduće sezone donijeli su im ponovo dosta radosti. U polufinalu Kupa pobjednika kupova protiv “Rome” nedostajalo je samo malo sreće – zbog jednog gola “minusa” izostao je plasman u finale.

Tužiteljstvo ne odustaje

Tih dana, kao i dana provedenih u talijanskom vaterpolo prvenstvu gdje je do 2004. godine igrao za “Plebiscito” iz Padove, Petrić se sada sjeća s dozom nostalgije, jer ono što je uslijedilo nakon prelaska u poduzetničke vode pokazat će se prilično dramatičnim.

I dok on sve uvjerava u svoju nedužnost, tužiteljstvo ne odustaje od kaznenog progona odlučno da dokaže da je prevario mnoge s kojima je bio u poslovnom odnosu. Na posljednju nepravomoćnu oslobađajuću presudu već je podnijelo i žalbu.

U međuvremenu je Petrić u svoje poslovne kombinacije, što ih dio njegovih znanaca naziva pogrešnim poslovnim odlukama, uvukao i suprugu Mašu i sestru Anu Gardašanić. Sestra je sve do nedavno dijelila s njim optuženičku klupu. Jer nakon prvog kredita što ga je podigao za vlastitu tvrtku založivši puničinu nekretninu, u veljači 2008. godine upisao se i na zemljište svog punca.

To je realizirano preko tvrtke kojoj je na čelu bila njegova sestra, s tim da je puncu obećao da će pronaći kupca za tu nekretninu i dati mu novac. No, to se nikada nije dogodilo, pa je tužiteljstvo tvrdilo da je još jednom, ovoga puta zajedno sa sestrom, prevario oca svoje tadašnje supruge. Učinio je to koristeći upravo činjenicu da je kao zet imao povjerenje punca i punice. To je u optužbama bila dodatna otegotna okolnost.

“Te optužbe bile su potpuno apsurdne. Ja i supruga smo dogovorili da ćemo započeti obiteljski posao. Imali smo za to podršku i ostalih članova naših obitelji. Uz nas su bili i roditelji i braća i sestre. Odlučili smo se za posao s tekstilom, pa smo otvorili 15 trgovina diljem Hrvatske”, objašnjava Petrić. Radilo se redom o markiranoj odjeći. Posao mu je krenuo zahvaljujući vezama što ih je ostvario tijekom igranja u Italiji. Dućani Diesela, Q-Bea, Miss Sixty nicali su u samom središtu Rijeke.

Problemi počeli 2008. godine

“Zatim smo ušli i u posao s nekretninama što smo ga također zajedno vodili”, nastavlja Petrić, dok njegovi poznanici tvrde da je upravo nekretninski biznis bio taj koji ga je na kraju stajao cijele poslovne karijere.

On se pak pravda i tvrdi kako su svi ugovori za kupoprodaju nekretnina i podizanje hipoteka bili zaključivani dogovorno, uz znanje svih članova obitelji.

“U posao su ušli i roditelji moje tadašnje supruge, kao i moji roditelji sa svojim nekretninama. I dobit smo međusobno dijelili, iako Mašini roditelji nisu imali izravnu korist od toga. Oni su nam, međutim, pomagali kad god je trebalo”, prisjeća se Petrić prema čijim su riječima prvi poslovni problemi počeli nakon 2008. godine.

Tome je, kako se čini, kumovala činjenica da su se tada on i supruga Maša odlučili sporazumno razvesti.

“Razvod i podjelu imovine ovjerili smo dokumentom kod javnog bilježnika”, opisuje Petrić potpuno negirajući prijevaru punca i punice. Naime, prema njegovim riječima sporni kredit podigla je Maša jer je željela otvoriti kozmetički salon.

Djedica prevarant (70) i mlađi partner provjerenim trikovima varali naivne putnike u Rijeci

“Ona je zapravo glava obitelji”

“I za kasnije kredite Maša je dobila punomoć svojih roditelja da založi njihove nekretnine. Znate, njezina majka Katarina Gapit bila je zapravo glava obitelji koja je odlučivala doslovno o svim pitanjima važnima za financije. Ne može se zato tvrditi da je nešto potpisala a da nije znala o čemu se točno radi”, priča Petrić tvrdeći da je i Maša Gapit znala sve o podignutim kreditima.

“Unatoč tome moj bivši punac i njegova supruga smatrali su da je njihova kćer poslovno nepismena, te su bili uvjereni da smo ja i ona imali loš poslovni ugovor. Zato su nakon našeg razvoda krenuli s kaznenim prijavama protiv mene. Njihov pritisak bio je neviđen. Tražili su da i platim ogromne novce, na što nisam mogao pristati jer im nisam ništa dugovao. Siguran sam da me ne bi prijavili da se ja i Maša nismo razveli”, iznosi svoje mišljenje Petrić naglašavajući da je i posljednji, navodno sporni posao što je bio naveden u optužnici, bio dogovoren u obiteljskom krugu.

“Posao samo dogovorili ja i Maša prije razvoda. Prodajom tih nekretnina došli smo do novca što smo ga htjeli uložiti u gradnju montažnih hala u industrijskoj zoni Žegoti. Nismo na žalost uspjeli realizirati taj projekt jer nije bilo pristupnog puta”, opisuje Petrić samo neke od svojih propalih poslovnih planova što su ga doveli na optuženičku klupu.

“Nismo vjerovali da bi nas mogao prevariti”

U njegove poslovne ideje na početku su vjerovali i roditelji njegove tadašnje supruge. Na sudu je Katarina Gapit i potvrdila da je imala povjerenja u Igora, jer je bio član obitelji i bila je sigurna da se vodi interesima dobrobiti obitelji. Do 2006. godine Igor nije spominjao bilo kakve probleme i svi su mislili da se krediti što ih je podigao uredno i otplaćuju.

“Meni i suprugu od realiziranih prodaja nikada ništa nije plaćeno iako je Igor stalno obećavao da će situaciju riješiti na neki način. No, činilo mi se da nikada nema vremena za nas. Dok je još bio u braku s našom kćeri nismo mu se željeli na bilo koji način zamjeriti, iako je on Mašu podcjenjivao i ona nije imala uvid u njegove financije. Nakon njihovog razvoda još smo se neko vrijeme nadali da će se ipak nešto preokrenuti, no do toga nije došlo. Sve što smo potpisivali činili smo da našoj djeci bude bolje. Imali smo povjerenje u Igora. Nismo vjerovali da bi nas mogao prevariti”, opisala je svog bivšeg zeta Katarina Gapit. I njezin muž zamjera zetu što ih je zbog očite pohlepe doveo u vrlo loše stanje. “Iskoristio je našu dobrotu”, tvrdio je Branko Gapit kojem, rječki sud za sada nije povjerovao.

BEŠĆUTNI PREVARANT: Oboljelima od raka prodavao lažno ulje od kanabisa

Povratak na Net.hr