DOBIVAJU STO EURA NA SAT Hrvatski lijecnici vikendom u EU-u zarade 12.000 kn

928 hrvatskih lijecnika zatrazilo je dozvolu za rad u inozemstvu od naseg ulaska u EU. No, u Hrvatskoj lijecnickoj komori procjenjuju da je samo njih 200-tinjak do sada dalo otkaz i otislo raditi u neku drugu drzavu. Naime, odredeni broj tih lijecnika odlazi samo na vikend dezurati u inozemstvo.

Jasno je da se na trajni odlazak iz Hrvatske, unatoc primamljivoj zaradi, nije lako odluciti, no zato povremeni rad u inozemnim bolnicama i ambulantama ne trazi donosenje vazne, zivotne odluke.

I upravo se na takve povremene angazmane tijekom vikenda ili godisnjih odmora, u zamjenu za visoke dnevnice, odlucuje sve veci broj hrvatskih lijecnika, i to uglavnom onih iz Istre i sjeverne Hrvatske.

Lijecnici iz Istre, primjerice, vikendom odlaze dezurati u Italiju, umjesto tamosnjih lijecnika, a oni iz sjevernog dijela drzave najcesce se odlucuju za Austriju.

Poznato je i da oftalmolozi iz nekih zagrebackih bolnica odlaze na vikend faturete cak i u Londonu. U petak poslije podne sjedaju na avion, tijekom subote i nedjelje u londonskim bolnicama odraduju nekoliko desetaka operacija ocne mrene i u ponedjeljak ujutro ponovno su na svom radnom mjestu. Lijecnici iz Splita ne odlaze u zapadnoeuropske drzave, vec oni koji prakticiraju rad u inozemstvu odlaze u bolnice u susjednoj BiH, konkretno u Livno i Mostar, pise Slobodna Dalmacija.

Angazman nasih lijecnika u drugim drzavama EU-a odgovara i jednoj i drugoj strani – inozemne bolnice regrutiranjem kadra iz Hrvatske popunjavaju svoje kadrovske rupe, a hrvatski specijalisti, zrtvujuci slobodno vrijeme, popunjavaju svoj kucni proracun.

Lijecnik koji se odluci na takav angazman sam moze odluciti koliko ce i gdje raditi i ovisno o tome, kao i o iskustvu i specijalizaciji, ovisit ce njegov inozemni honorar. Prosjecna se zarada krece oko 100 eura po satu, sto znaci da se za uspjesno dogovoreni radni vikend, sa po osam sati rada u subotu i nedjelju, moze zaraditi i do 12 tisuca kuna.

Hrvatskim lijecnicima za takve inozemne faturete ne treba odobrenje poslodavca niti posebne dozvole jer im zakonodavstvo EU-a omogucuje povremeni rad u drugim drzavama s licencom maticne drzave iz koje dolaze.

Uz anesteziologe, posebno su trazeni specijalisti kirurskih struka, ali i obiteljski lijecnici, a agencije ih uglavnom kontaktiraju samoinicijativno, nakon sto su njihove podatke pronasli na svjetskoj poslovnoj drustvenoj mrezi LinkedIn.

Specijalist iz Dalmacije, kojemu takoder stalno stizu mailovi raznih agencija, kaze nam kako mu nude poslove u Svedskoj, Norveskoj i Irskoj, no on, barem za sada, ostaje u Hrvatskoj.

“Ali, agencije ne odustaju, salju mailove i dalje. A ponude su, uistinu, primamljive. Za odlazak u Svedsku organiziraju, primjerice, besplatno ucenje svedskog jezika, i uz to besplatni smjestaj i hranu te dzeparac od 700 eura mjesecno dok traje tecaj jezika”, kazao je doktor te dodaje da agencija u prvih sest mjeseci do godinu dana nude placu od oko 50 tisuca svedskih kruna (5. 300 eura). Nakon toga, kaze lijecnik, moguce je dosegnuti placu od 70 tisuca kruna, odnosno 7. 500 eura.

Povratak na Net.hr