VEĆ GA TESTIRAJU / Stiže poboljšano cjepivo protiv koronavirusa: Hrvatski imunolog otkrio o čemu je riječ i kome je potrebna treća doza

'Realno je za očekivati da će nove formulacije cjepiva biti na tržištu koncem ove godine ili početkom iduće', kazao je virusni imunolog Luka Čičin-Šain

10.10.2021.
9:59
Slavko Midzor/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Već za nekoliko mjeseci na raspolaganju bi nam mogla biti nova poboljšana cjepiva, rekao je za Dnevnik Nove TV virusni imunolog Luka Čičin-Šain čiji tim sudjeluje u istraživanjima novih cjepiva. No, postavlja se pitanje zašto se cijepiti trećom dozom jer su cjepiva i dalje prilagođena onom izvornom 'wuhanskom' soju koronavirusa dok se među stanovništvom šire novi sojevi, od kojih je delta soj posljednji u nizu.

Već se testiraju cjepiva koja imaju šiljak delta-soja

'Virus iz Wuhana i delta-virus su se promijenili, ali razlike nisu velike. Razlika je u proteinu šiljka, a to je ono što naša protutijela prepoznaju kada se cijepimo, su se promijenili tek u nekoliko aminokiselina od tisuću aminokiselina koje tvore ovaj protein. Protutijela koja se stvaraju nakon cijepljenja, koje prepoznaju te sojeve, mogu blokirati ulaz u stanice i jednog i drugog soja', pojasnio je Čičin-Šain.

Dodao je da se u laboratorijima diljem svijeta već testiraju cjepiva koja imaju šiljak delta-soja, umjesto wuhanskog.

"Realno je za očekivati da će nove formulacije cjepiva biti na tržištu koncem ove godine ili početkom iduće", kazao je i naglasio da još nije poznato koliko će cjepiva štititi od nadolazećih sojeva.

'Ako imate puno antitijela, treća doza nije potrebna'

Rekao je da neće biti jedinstvenog cjepiva, nego više vrsta. "Neki od njih će ubaciti nekoliko varijanti šiljka, kao u cjepivima protiv gripe", pojasnio je.

Za provjeru razine antitijela kazao je da je to "grubi pokazatelj".

"Nije idealan jer postoje slučajevi gdje netko može imati visoku razinu protutijela, ali da nisu super-efikasna, i obrnuto. Ako imate visoku količinu protutijela, vjerojatno znači da vam treća doza nije potrebna", smatra Čičin-Šain.

Rekao je kako i dalje nema jasnih informacija o ljudima koji su se više puta zarazili.

"Kod cjepiva je jasno - ako je netko cijepljen, o tome postoji informacija. Nije za očekivati da će cijepljenje biti efikasno kao prirodna imunost, ali se ona stječe na vrlo skup način - može koštati života", rekao je Čičin-Šain u Dnevniku Nove TV.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali