• Do 19 sati bit će otvorena 6752 biračka mjesta, a pravo glasa ima 3,66 milijuna birača
  • Četiri su boje glasačkih listića
  • Na snazi su epidemiološke mjere. Maske su obvezne
  • Do 16:30 ukupno je glasalo 1.211.996 birača.
  • Od 21 sat DIP će svakih 15 minuta objavljivati privremene rezultate

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

DIP objavio odaziv birača do 16:30, glasalo 35,54 posto

17:05 - Do 16.30 sati u Hrvatskoj je na lokalnim izborima glasalo 35,54 posto birača. Izlaznost u usporedbi s 2017. nešto veća - tada je bila za 0,39 posto manja, odnosno 35,15 posto. Ove godine, do 16.30 sati ukupno je glasalo 1.211.996 birača. Najviše birača izašlo je u Ličko-senjskoj županiji, njih 47,22 posto. Najmanja izlaznost zabilježena je u Osječko-baranjskoj županiji, 32,46 posto. U Gradu Zagrebu izašlo je 34 posto birača, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 36,98 posto, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 43,21 posto birača. U Varaždinskoj županiji glasalo je 39,2 posto birača.

Podatke o svojoj županiji možete pronaći OVDJE.


Muškarci se posvađali, jedan zadobio udarac

16.36 - Još jedan incident na izborima zabilježen je u Potravlju kod Sinja, oko 13 sati, ispred područne škole u kojoj se nalazi biračko mjesto.

Tamo su se dva muškarca verbalno sukobila, od kojih je jedan zadobio udarac, no nije zatražio liječničku pomoć. Djelatnici Policijske postaje Sinj provode kriminalističku istragu.


Želi glasovati i više od 2.200 osoba u izolaciji i samoizolaciji

16:02 - Želju za glasovati na nedjeljnim lokalnim izborima izrazilo je nešto više od 2. 200 osoba pozitivnih na koronavirus i onih u samoizolaciji. Naime, birači kojima je izrečena samoizolacija, kao i oni koji na biračko mjesto ne mogu doći zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta, mogli su o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izbora ili birački odbor u nedjelju do 12 sati o svojoj želji.

Tu je želju izrazilo 870 birača pozitivnih na koronavirus i 1. 351 u samoizolaciji, kazao je u nedjelju poslijepodne Slaven Hojski, glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Birač pozitivan na koronavirus, kojemu pred vrata kuće ili stana dolaze članovi biračkog odbora, glasuje ispred ulaza u stan, odnosno kuću uz pomoć osobe od povjerenja, ne smije imati neposredan kontakt sa članovima biračkog odbora.

Ipak, da bi mu se utvrdio identitet, takav birač je dužan članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu. Ispred kuće, odnosno stana, glasuju i osobe u samoizolaciji. Hrvatska ima iskustvo glasovanja zaraženih koronavirusom i onih u samoizolaciji, a prvi put glasovali su na izborima za Hrvatski sabor u srpnju prošle godine.

Unatoč sumnjama i strahovanjima, izbori se nisu pokazali kao širitelj zaraze koronavirusom.


Kandidat se potukao s bivšim stranačkim kolegama u Trilju, jedan završio na hitnoj

16.00 - Oko 12.15 sati u Zavod da hitnu medicinsku pomoć u Trilju došao je 48-godišnji muškarac s ozljedama. Kako se izjasnio fizički ga je napala njemu poznata osoba na triljskom mostu, a nešto ranije ga je druga osoba verbalno napala u Ulici Poljičke republike gdje se nalazi biračko mjesto.

Nakon pregleda u triljskom zavodu prevezen je u KBC Split na pružanje liječničke pomoći. Težina ozljede za sada nije poznata, prema prvim informacijama radi se o ozljedi lica, točnije oka, rekla Antonela Lolić, glasnogovornica splitske policije i potvrdila da su jednu osobu doveli u službene prostorije.

Prema informacijama kojima raspolaže Slobodna Dalmacija, riječ je o sukobu jednog nezavisnog kandidata s bivšim stranačkim kolegama. Njega stranka nije htjela predložiti za još jedan mandat pa je na izbore izašao samostalno, što je rezultiralo raskolom u biračkom tijelu, a kulminiralo fizičkim obračunom.


MUP: Ulazak u Hrvatsku ne odudara od prošle i pretprošle nedjelje

14.55 - Na izborni dan, od ponoći do podne, u Hrvatsku su, prema kategoriji neodgodivog osobnog razloga, ušla 892 hrvatskih državljana, što ne odudara od prosjeka u odnosu na prošlu i pretprošlu nedjelju, izvijestili su iz MUP-a.

U Hrvatsku su, prema podacima MUP-a, na izborni dan od ponoći do 12 sati ušla 892 hrvatska državljana, dok su u nedjelju, 2. svibnja u Hrvatsku do podne ušla 724 državljana, a u nedjelju, 9. svibnja njih 683.

U MUP-u kažu da čekanja na pojedinim graničnim prijelazima iz pravca Bosne i Hercegovine te Srbije nastaju zbog povratka putnika nakon produljenog blagdanskog vikenda u pojedinim EU državama, a pojačan je promet putnika i na izlazu iz Hrvatske na prijelazima sa Slovenijom.

S obzirom na upite o dolascima hrvatskih državljana s pravom glasa na lokalnim izborima, bez obzira iz koje države dolaze, MUP podsjeća da su u skladu s ranije postojećom Odukom o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske definirane iznimke kad su u pitanju neodgodivi osobni razlozi.

Napominju pritom da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, a ako u tom roku ne napuste RH, na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke.

MUP također naglašava da se na dan izbora ta Odluka kao i postojeći režim prelazaka granice nisu promijenili te da su se svi putnici prilikom boravka u Hrvatskoj, neovisno o kategoriji i državi iz koje dolaze, dužni pridržavati općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Incident na biračkom mjestu u Sisku, intervenirala i policija

14.30 - Na jednom biračkom mjestu u Sisku, u prostorijama Osnovne škole Viktorovac, nakratko je prekinut postupak glasovanja nakon što je jedan muškarac, kako kažu svjedoci, ondje došao s većim brojem glasačkih listića. Incident se dogodio u 12,12 sati, kada je biračkom mjestu pristupio jedan muškarac.

Budući da je narušavanjem javnog reda i mira izazvao incident, pozvana je i policija koja je ubrzo intervenirala.

Kako je za Hinu potvrdio glasnogovornik Policijske uprave sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik, muškarac je doveden u prostorije policije na obavijesni razgovor, a glasanje je nastavljeno. U Gradskom izbornom povjerenstvu također su potvrdili dojavu o incidentu, ali o detaljima još nisu mogli govoriti. No, kako su rekli neki svjedoci, muškarac je došao s većim brojem glasačkih listića, što je izazvalo prijepore. Inače, kažu iz GIP-a, drugih dojava o nepravilnostima na biračkim mjestima, do 14 sati nije bilo.


Zagrebačko povjerenstvo zatražilo blokadu brojeva s kojih su poslani sporni SMS-ovi

14.00 - Zagrebačko Izborno povjerenstvo u nedjelju je, slijedom prijave jedne stranke, zatražilo od HAKOM-a da blokira brojeve telefona s kojih su u ime te stranke bile poslane SMS poruke u kojima se birače poziva da izađu na izbore. U gradskom izbornom povjerenstvu kažu da je to jedna ozbiljna pritužba birača i stranaka.

Njima je jedna politička opcija prijavila da su tijekom jutra zaprimili niz prijava birača da im sa četiri telefonska broja stiže poruka kojom se sugerira da glasaju za tu političku opciju, a Povjerenstvo je taj dopis proslijedilo HAKOM-u na daljnje postupanje, uz molbu da blokiraju četiri telefonska broja koja su navedena u prijavi.

U Povjerenstvu kažu da nisu imali drugih većih kršenja izbornih pravila i da izbori teku regularno.

No, na nekim mjestima uočeno je da su neki birači zaokruživali svoj izbor grafičkom olovkom zbog čega je povjerenstvo zatražilo da se glasuje kemijskom olovkom, dok su na nekim mjestima članovi biračkih odbora nosili zaštitnu masku ispod nosa.

Najveći odaziv u Donjem Gradu, a najmanji u Donjoj Dubravi

Ranije u nedjelju povjerenstvo je dobilo dva prigovora da se birače pitalo hoće li glasati samo za gradonačelnika zbog čega su pozvali biračke odbore da biračima, bez da ih prethodno pitaju, uruče sva četiri listića, bez pitanja žele li glasati za sve vrste izbora. To, kažu, nije bila masovna pojava, a razlog je u tome što su zagrebački izbori specifični s obzirom na to da se, uz lokalne izbore, održavaju i mjesni izbori na kojima se biraju članovi Vijeća gradskih četvrti i Mjesnih odbora.

U Zagrebu se do 11,30 sati na izbore odazvalo ukupno 15, 39 posto birača, što je neznatno manje nego na prvom krugu izbora 2017. kad je odaziv do 11,30 15,40 posto. Najveći odaziv po gradskim četvrtima zabilježen je u Donjem gradu i iznosi 17,27 posto, a najmanji od 13,17 posto u Donjoj Dubravi i u četvrti Pešćenica-Žitnjak gdje je glasovalo 13,72 posto birača.


U Rijeci nagovarali ljude kako da glasaju, reagirala i policija

13.35 - Danas prijepodne i u Rijeci je zabilježen slučaj kršenja izborne šutnje. Kako javlja Riportal, prema navodima očevidaca, birače su dvojica muškaraca pred ulazom na biračko mjesto na Pehlinu nagovarali za koga da glasaju. Po dojavi građana alarmirano je i Gradsko izborno povjerenstvo odakle su obavijestili policiju o incidentu.

Iz Gradskog izbornog povjerenstva Riportalu je potvrđeno nam je kako je policija odmah reagirala i krenula na mjesto događaja, obavljeni su obavijesni razgovori na mjestu incidenta i načinjen zapisnik. Iz Policijske uprave primorsko-goranske doznaje se kako su obavili obavijesne razgovore, no nitko nije priveden. Iz Gradskog izbornog povjerenstva navode kako se glasovanje na biračkom mjestu u Pehlinu dalje odvija normalno.


Ako ste glasali samo na jednom listiću, možete se vratiti na biračko mjesto

13.22 - Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin objasnila je za N1 da se birač koji je glasao na dijelu listića, a želi iskoristiti svoje biračko pravo naknadno i glasati i za ostale razine vlasti - može se vratiti na biračko mjesto i mora mu se omogućiti glasanje.

No, postavlja se pitanje kako birački odbor zna tko je glasao za koju razinu i može li to dovesti do dvostrukog glasanja.

“Ne! Svaki izbori – za gradonačelnika, vijeće, mjesni odbor – imaju svoj popis birača i birački odbor na svakom popisu zaokružuje birača koji je uzeo listić i glasao, a ne zaokružuje ga na biračkom popisu na kojem nije uzeo listić. Ako netko glasa samo za gradonačelnika zaokruži ga se samo na tom popisu. Lako se uvidom u popis birača za primjerice skupštinu može vidjeti da birač nije iskoristio pravo glasa na tim izborima i da nije zaokružen”, objašnjava za N1 član Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski.


Glasnogovornik DIP-a: Uobičajena izborna nedjelja

12.49 - Glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski ocijenio je izbornu nedjelju „uobičajenom“ što se tiče prigovora i dojava o izbornim nepravilnostima. Dojave o nepravilnostima koje stižu, uobičajene su za izborni dan, a najviše ih je zbog objava novih statusa na društvenim mrežama te kršenja izbore šutnje, naveo je Hojski.

Primijetio je i kako je na nedjeljnim izborima, na kojim se odlučuje tko će u iduće četiri godine biti lokalna vlast, „dosta velika nervoza“ između pojedinih političkih stranka koje se međusobno optužuju da druga strana objavljuje nešto protiv njih.

Hojski kaže kako je do podneva bilo i nekoliko neželjenih sms-ova koji su blokirani preko HAKOM-a. Za sada je to uobičajeno, ništa što bi odskakalo od redovitog izbornog dana, odnosno rada DIP-a i nižih izbornih povjerenstva, ocijenio je. Najavio je da će DIP oko 15 sati imati precizne podatke koliko je osoba pozitivnih na koronavirus i onih u samoizolaciji izrazilo želju glasovati.

Zaključno sa subotom, to je učinilo 255 osoba pozitivnih na covid i 477 njih u samoizolaciji.

Birači pozitivni na koronavirus ne mogu na biračko mjesto pa njima dolaze članovi biračkog odbora i tada glasuju ispred ulaza u stan, odnosno kuću uz pomoć osobe od povjerenja. Birač pozitivan na koronavirus ne smije imati neposredan kontakt sa članovima biračkog odbora. Da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu. Ispred kuće, odnosno stana, glasuju i osobe u samoizolaciji.


Gong: Izborno jutro prošlo mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građana

12.24 - Prema informacijama iz Gonga, lokalni izbori su tijekom dopodneva prošli relativno mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građanki i građana. Pritužbe su bile zbog kršenja izborne šutnje, pritužbi na biračke odbore, upita o biračkim mjestima i mogućnostima glasanja ukoliko su birači u samoizolaciji ili bolesni, izvijestili su iz Gonga. U prvim satima od otvaranja biračkih mjesta Gong je zaprimio desetak pritužbi na biračke odbore da pitaju građane i građanke žele li glasati samo za gradonačelnika odnosno gradonačelnicu ili i za preostale liste.

"Gong je o tome obavijestio gradska izborna povjerenstva, a oni su nas povratno informirali kako se ne radi o uputi ili namjernom obeshrabrivanju birača i biračica. Navode da su upoznati sa slučajevima te su poslali upozorenje svim biračkim odborima da nude sve listiće svim biračima i biračicama", naveli su iz Gonga.

Sukladno pritužbama koje su zaprimili, iz Gonga su zatražili od Državnog izbornog povjerenstva da istraži poruke koje se šire SMS-ovima i društvenim mrežama, a njihov sadržaj je dogovaranje prijevoza birača iz Bosne i Hercegovine u Makarsku. U poruci se, kako navodi Gong, spominje osiguran prijevoz i ručak za sve simpatizere određene stranke.

Od DIP-a su zatražili provjeru autentičnosti izvora i odgovor na pitane je li osiguranje ručka utjecaj na birače i je li sporno da se prijevoz nudi samo određenim simpatizerima stranke, što podrazumijeva da to nije dostupno svima koji bi željeli glasati. Također, upitali su i radi li se tu o neprijavljenim donacijama.

Građani i građanke vrlo često nas kontaktiraju s upitima kako da glasaju od kuće ukoliko su u izolaciji ili samoizolaciji ili pak bolesni. Naglašavamo kako dopodne mogu kontaktirati birački odbor i zatražiti glasanje od kuće, izvijestili su iz Gonga. Zaprimili su i nekoliko pritužbi da su izmještena pojedina biračka mjesta te apelirali na građane da prije izlaska na biralište potraže u Registru birača adresu svog biračkog mjesta. Ostale prijave se uglavnom odnose na kršenje izborne šutnje, prije svega na društvenim mrežama. Gong je zaprimio i pritužbu jedne stranke koja se požalila da netko u njihovo ime šalje lažne poruke građanima i građankama. Slučaj je prijavljen DIP-u. Gong tijekom cijelog dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih. Gong se može kontaktirati putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila, stoji u priopćenju.


DIP objavio podatke o izlaznostido11.30 sati

11.59 - Do 11.30 sati u Hrvatskoj je na lokalnim izborima glasalo 15.47 posto birača. Izlaznost u usporedbi s 2017. nešto manja - tada je bila za 0,51 posto veća, odnosno 15,98 posto. Ove godine, do 11.30 sati ukupno su glasala 530.923 birača. Najviše birača izašlo je u Ličko-senjskoj županiji, njih 20,67 posto. Najmanja izlaznost zabilježena je u Međimurskoj županiji, 13,52. U Gradu Zagrebu izašlo je 15,39 posto birača, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 15,66 posto, u Dubrovačko-nerevtanskoj županiji 18,95 posto birača. U Varaždinskoj županiji glasalo je 17,14 posto birača.

Detaljne podatke za svoju općinu, grad i županiju možete pronaći OVDJE.

Slijedeće podatke o odazivu DIP će objaviti u 17 sati, a 'obuhvatit' će birače izašle na birališta do 16,30 sati.


Zagrebačko izborno povjerenstvo: Biračima treba uručiti sva četiri listića

11.15 - Izborno povjerenstvo Grada Zagreba pozvalo je u nedjelju biračke odbore da biračima, bez da ih predhodno pitaju, uruče sva četiri listića za glasovanje nakon što su dobili dva prigovora da se birače pitalo hoće li glasati samo za gradonačelnika.

Martina Janković iz Izbornog povjerenstva Grada Zagreba rekla je da su odmah po dojavi poslali SMS svim predsjednicima i potpredsjednicima biračkih odbora u Zagrebu u kojem su ih uputili da biračima uruče sva četiri listića, bez prethodnog pitanja žele li glasati za sve vrste izbora.

Biračke odbore uputili su također da postupe po želji pojedinog birača tek ako izričito naglasi da želi glasati samo za određenu listu.

Zagrebačko Izborno povjerenstvo ujedno je putem medija uputilo birače koji nisu iskoristili pravo glasovanja na sva četiri listića da se mogu vratiti i glasati za preostale liste.

"Ako je netko glasao samo za gradonačelnika ili Gradsku skupštinu može se vratiti i glasati za Vijeće gradskih četvrti i mjesnih odbora", kazala je Janković, ustvrdivši da tim građanima nije uskraćeno pravo glasanja.

U zagrebačkom Izbornom povjerenstvu pretpostavljaju da su pojedini birački odbora možda tako postupali jer su zagrebački izbori specifični s obzirom na to da se, uz lokalne održavaju i mjesni izbori. No, drže da to nije bila masovna pojava niti je bilo zlonamjerno.


Glasovali Klisović, Troskot i Nađi

11.00 - Glasovali su i drugi kandidati za gradonačelnika Zagreba, SDP-ov Joško Klisović, MOST-ov Zvonimir Troskot, te Davor Nađi, kandidat Fokusa.


Šef DIP-a: Upit biračkog odbora u Zagrebu nije kriv

10.40 - Predsjednik DIP-a Slaven Hojski za N1 je kazao kako su dobili dvije-tri dojave da se na nekim biračkim mjestima u Zagrebu građane pita žele li sva četiri listića koji su im na raspolaganju.

“Ovo su četiri izbora na biračkom mjestu i upit biračkog odobra nije kriv, postoji toliko izvadaka iz popisa birača, oni vas moraju zaokružiti za svaku listu, tako da nije krivo pitanje – mogu ih pitati žele li sva četiri, a mogu im i dati sva četiri, pa da građanin kaže da neće. Mi ćemo, ako treba, poslati uputu, da građanima daju sva četiri listića, a neka građani sami odluče žele li glasati za sve liste”, rekao je Slaven Hojski.

Kaže kako je bilo manje prigovora danas, ako ih je bilo, bila su lokalnim povjerenstvima.

“Bilo je pitanja – gdje glasam, kome se trebam javiti ako sam u samoizolaciji i slično. 255 ljudi koji imaju koronavirus se javilo da želi glasati, a 477 koji su u samoizolaciji. U županijama ćemo probati doći do informacija, a do podneva se trebaju javiti svojim biračkim odborima ako danas žele glasati.”

Kazao je kako je jučer bilo prijava za društvene mreže, osvježavanje statusa, objavljivane fotografija, storyja, a manje je bilo prigovora za ostavljanje letaka i slično.

"Bilo je nešto neželjenih mailova, ali se većina svodi na društvene mreže i aktivnosti kandidata. Kazne se na ovim izborima za fizičku osobu 2000, kandidati 10.000-30.000, a za pravne osobe 100-500.000 kuna. To prijavljuju lokalna povjerenstva, a odlučuje prekršajni sud. Čuli smo se s mjestima pogođenim potresom, gdje se na 25 mjesta glasa u šatorima, te sve teče normalno”, rekao je Hojski za N1.


10.30 - U Zagrebu je glasao šef HDZ-a Andrej Plenković.

Kršenje izborne šutnje

10.00 - Kako doznaje N1, neke stranke krše izbornu šutnju slanjem SMS poruka građanima da glasaju za njih.


Prve nepravilnosti u Zagrebu

9.45 - U prvih sat vremena od otvaranja biračkih mjesta u Zagrebu Gong je zaprimio nekoliko pritužbi na biračke odbore da pitaju građane i građanke žele li glasati samo za gradonačelnika ili i za preostale liste. Gong je o tome obavijestio Izborno povjerenstvo Grada Zagreba, objavili su na Twitteru, a nedugo naklon toga objavili su i odgovor Gradskog izbornog povjerenstva.

"Gradsko izborno povjerenstvo povratno nas je informiralo kako se ne radi o uputi ili namjernom obeshrabrivanju birača i biračica. Navode da su upoznati sa slučajevima te će poslati upozorenje svim biračkim odborima da nude sve listiće biračima i biračicama", objavio je Gong na Twitteru..


Glasao i Filipović

9.15 - Glasao je i Davor Filipović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba.


Na Banovini 25 biračkih mjesta u šatorima: 'Nadam se da neće biti kiše'

8.50 - Sva biračka mjesta za lokalne izbore, pa i u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, otvorena su u nedjelju u 7 sati, potvrdila je članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivana Belec.

U toj su županiji otvorena sva biračka mjesta, pa i onih 25 pod šatorima, rekla je Belec izražavajući nadu da, unatoč činjenici da se radi o vrlo kvalitetnim šatorima, neće biti kiše.

Razorni potres koji je koncem prosinca pogodio Banovinu oštetio je i zgrade u kojima su ranije bila biračka mjesta, pa je dio njih morao biti izmješten u 25 šatora.


Pavičić-Vukičević i Tomašević glasali

8.40 - U prostorijama OŠ Antuna Gustava Matoša rano jutros glasala je Jelena Pavičić Vukičević, kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365 za gradonačelnicu Zagreba. Prva je među kandidatima u Zagrebu glasala na izborima, nedugo nakon otvaranja birališta. Nakon nje, iza 8 sati, glasao je i Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo!.


Velike gužve na granici sa Srbijom i BiH za ulaz u Hrvatsku

8.30 - Velike su gužve na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u Hrvatsku. Moguća su i duža čekanja pa iz HAK-a korisnike mole za strpljenje. Na ulazu u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine osobna vozila čekaju do pola sata do sat i pol na pojedinim graničnim prijelazima, a na prijelazu Bajakovo na ulaz se jutros čeka dva sata.


Otvorena su birališta

7:00 - U Hrvatskoj su u nedjelju otvorena biračka mjesta na kojima tri milijuna i 660 tisuća birača odlučuje o lokalnoj vlasti za iduće četiri godine, a biraju predstavnička tijela svojih jedinica te općinske načelnike, gradonačelnike i župane.

Pravo birati imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Od 7 do 19 sati bit će otvorena 6572 biračka mjesta, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja.

Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

To vrijedi i za birače koji su se nakon potresa raselili s Banovine. Ni oni neće moći glasovati u drugim mjestima. Na samoj Banovini, gdje je potres oštetio i zgrade u kojima su ranije bila biračka mjesta, izbori će biti organizirani i u 25 šatora.

Što se bira

Birači odlučuju o sastavu 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštini Grada Zagreba. Biraju i općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Novost je da će se ove nedjelje birati manje zamjenika načelnika i gradonačelnika, ali i članova predstavničkih tijela nego 2017. godine. Tako ćemo u skupštinu Zagreba birati 47, umjesto 51 gradskog zastupnika.

Broj članova predstavničkog tijela ovisi o broju stanovnika jedinice u kojoj se bira: najmanje vijećnika, sedam, biraju općine do tisuću stanovnika, najviše, 47, gradovi i županije s više od 300 tisuća.

Na biračkim mjestima više vrsta glasačkih listića

Kad je riječ o zamjenicima, njihov se broj, također, veže uz broj stanovnika jedinice, pa će po dva zamjenika imati župan županije s više od 250 tisuća stanovnika i gradonačelnici četiri velika grada. U općinama i gradovima s manje od 10 tisuća stanovnika više nema zamjenika načelnika i gradonačelnika.

Birače će na biračkim mjestima dočekati više glasačkih listića: za općinsko i gradsko vijeće su ružičasti, za načelnike i gradonačelnike bijeli, za županijsku skupštinu svijetlo smeđi, a za župane plavi. Sve skupa ima 1232 vrste glasačkih listića.

Zagrepčani će u nedjelju birati i vijeća 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora, a listići za njih su roze i bijele boje.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je poslodavce da zaposlenicima koji u nedjelju rade omoguće izlazak na biralište.

Kako glasovati

Kod izbora za članove vijeća i skupština na listiću se zaokružuje redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasuje.

Kod izbora općinskog načelnika, gradonačelnika i župana zaokružuje se redni broj ispred imena i prezimena kandidata za kojeg se birač odlučio.

Birači za koje se utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača mogu na dan izbora dobiti potvrdu za glasovanje kod nadležnih upravnih tijela koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu prema mjestu prebivališta.

Ministarstvo uprave i pravosuđa skreće pozornost da će birači, kojima je osobna iskaznica prestala važiti za trajanja epidemije koronavirusa, počevši od 11. ožujka 2020., biti upisani na izvatke iz popisa birača dostavljene na biračka mjesta.

Birači koji žive izvan Hrvatske, a imaju pravo glasovati na lokalnim izborima, moći će u nedjelju doputovati u Hrvatsku bez negativnog testa na koronavirus, a njihov se dolazak smatra dolaskom iz neodgodivih razloga.

Maske su obvezne

Birači trebaju voditi računa i o epidemiološkim mjerama. Maske su obvezne u zatvorenom, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra. Dođe li birač na biračko mjesto bez maske, predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora ovlašten je dati mu masku.

Biračima se preporučuje da ponesu vlastitu kemijsku olovku te da se u zatvorenom zadržavaju čim kraće. Preporučuje im se i da u nedjelju ujutro izmjere temperaturu, pa ako je viša od 37,2 stupnja ili imaju neke druge simptome karakteristične za covid, da se jave liječniku.

Birači pozitivni na koronavirus ne mogu na biračko mjesto, ali njima mogu doći članovi biračkog odbora. Tada glasuju ispred ulaza u stan, odnosno kuću uz pomoć osobe od povjerenja. Da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu, a od 21 sat objavljivat će prve privremene rezultate lokalnih izbora.

Lokalne izbore diljem Hrvatske nadzirat će više od 10.500 promatrača.