HOĆE LI PUPOVAC IPAK PODRŽATI ZLATU ĐURĐEVIĆ? / 'Ničiji pritisak nećemo prihvatiti. Ako se javi, neće biti diskreditirana'

'Najveći problem ovog trenutka za nas je savladavanje pandemije koronavirusa.

1.4.2021.
10:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac gostovao je u Novom danu N1 Televizije gdje je, između ostalog, komentirao i sukob s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem. Upitan zašto nije bio na Plitvicama, Pupovac je rekao da nije dobio poziv, kao ni bilo koju godinu prije.

Ustavna kriza

Govoreći o prevladavanju ustavne krize oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, Pupovac je naglasio važnost retorike. "Ona nije nevažna. Javni jezik mora biti podešen komunikaciji javnih osoba, uloga i institucija. Što se tiče viđenja kako se može prevladati – tako da svatko radi svoj posao. U skladu sa Ustavom i interesom zemlje", rekao je Pupovac.

"Najvažnije je da javni poziv bude doista javni poziv, na koji će se javiti najkompetentniji ljudi koji mogu obnašati tu dužnost. Čini mi se da će se to ovoga puta dogoditi - da se odabere najkompetentniji i da javni poziv nije kompromitiran".

Upitan smatra li da se Zlata Đurđević ogriješila o zakon i da ju to diskriminira da bude kandidatkinja, Pupovac je rekao da osobno, kao i njegov klub, poštuje Đurđević.

"Osuđujemo sve koji su je pokušali diskvalificirati zbog etničkih i drugi karakteristika. Žao nam je što cijeli postupak nije išao tokom kojim je mogao ići i koji ne bi doveo do ove vrste napetosti i spora", rekao je, dodajući da će dati odgovor kada će imati sve kandidate i vide koji od njih zaslužuje njihovo povjerenje.

"Želimo više kandidata, želimo najkompetentnije osobe", dodao je. "Jako poštujem vaše direktno pitanje, samo bih molio da razumijete da smo ja i Klub kojem ja pripadam u ovom procesu bili izrazito traumatizirani zbog različitih oblika pritisaka i ne bismo ni od vas željeli pritisak prilikom izjašnjavanja", rekao je Pupovac na ponovno pitanje hoće li podržati Đurđević.

"Ničiji pritisak nećemo prihvatiti. Odlučivat ćemo onako kako ćemo smatrati da je najbolje. Ako se profesorica Đurđević javi, što se tiče njezinog mogućeg izbora, nitko tko ispunjava uvjete, neće biti diskreditiran", tvrdi te dodaje da bi "volio da je Đurđević imala drugačije iskustvo i drugačiji put dolaska do VS-a nego što ga je imala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Želimo da postoje pretpostavke da se institut javnog poziva osnaži i donese rezultate koji će biti bolji i vjerodostojniji nego što su to bili dosad. Ako se Sabor obavezao da će najaktivnije sudjelovati u reformi pravosuđa, upućujem vas na to da pogledate taj zaključak još jednom, od pitanja 'da ili ne', sudbina ovaj ili onaj kandidat."

Stanje u hrvatskom društvu

Milorad Pupovac govorio je i o stanju u hrvatskom društvu, odnosno je li ono postalo tolerantnije.

"Posljednjih tjedan dana nije bilo tolerancije, ni mjesec dana. Kad imate jezik koji se miješa, govor kakav smo imali kod gospođe Markić, kakav smo imali kod bivšeg predsjednika SAD-a Trumpa i kada se dogodi erupcija jezika koji pobuđuje na nerazumijevanje. Pitanje tolerancije je veoma ozbiljno pitanje", poručio je.

Također, najavio je da će SNV predstaviti svoj bilten o stanju tolerancije u hrvatskom društvu.

"Najveći problem ovog trenutka za nas je savladavanje pandemije koronavirusa. Potom, kako zaustaviti ekonomsko slabljenje naše zemlje, da imaju liječenje, zadržati radna mjesta, kako osigurati da mediji funkcioniraju bez pritisaka i kako i na koji način dovesti u sklad djelovanje državnih institucija", rekao je te dodao da je bitno ekonomski, a potom i tehnološki osnažiti zemlju.

Na kraju je komentirao i retoriku predsjednika Milanovića, rekavši da je "bačena fekalija najrazličitijih uvreda".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali