Hoće li hrvatski vozači morati mijenjati registracijske tablice?

Približava se 1. srpnja, kada bi i Hrvatska trebala postati dio Europske unije. To donosi i mnoge novosti na različitim poljima, pa će se tako mijenjati i mnogi dokumenti.

6.4.2013.
9:12

U zadnje se vrijeme govori o novom izgledu i formatu vozačkih dozvola, ali istodobno mjerodavni ne potvrđuju nikakve informacije o registracijskim pločicama. Iz MUP-a ne žele dati konkretne podatke, samo navode da još razmatraju rješenja vezana uz uvođenje novih registracijskih pločica, ali da nikakva odluka o tome još nije donesena.

Ako naši zakonodavci odluče da će se mijenjati izgled trenutačnih pločica i uvede se korištenje obilježja koja nude europska tijela, bit će zanimljivo vidjeti kako će one u konačnici i izgledati. Naime, već dulje vrijeme određen broj domaćih dizajnera daje svoje prijedloge kako bi naše registracijske pločice mogle izgledati. Ono što nam se pak nudi, odnosno omogućeno će nam biti kada postanemo članovi EU, da u lijevi dio registracijske pločice, ispod oznaka Europske unije stavimo oznaku svoje države - HR. Time bi izostala potreba za naljepnicom (bijela podloga, u crnom krugu oznaka HR) koja sadrži međunarodnu oznaku države po Bečkoj konvenciji o prometu na cestama, a koju bi sad trebalo imati svako vozilo koje napušta teritorij RH.

No, bitno je znati da nas ipak ništa ne obvezuje da uvedemo nove registracijske pločice. Znači kako je, teoretski, moguće da nam sadašnje pločice ostanu i dalje, bez ikakvih promjena.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali