HITNA PROCEDURA U SABORU: / HDZ i Most se dogovorili koga će udariti po džepu i tko se više neće smjeti kandidirati

Most neće puno čekati nego će odmah u petak, čim se konstituira novi saziv Hrvatskog sabora, poslati u proceduru izmjene čak osam zakona.

12.10.2016.
10:51
PIXSELL, Sanjin Strukić
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tih osam zakona su, kako piše Jutarnji list, vezani uz pet od sedam jamstava koje je Most uoči izbora postavio kao uvjete za formiranje Vlade.

"Radit ćemo dan i noć ako treba"

Budući da će na čelu Sabora prve dvije godine biti čelnik Mosta Božo Petrov, sjednica će trajati sve dok se zakoni ne izglasuju, a bude li potrebno, zastupnici će raditi i u subotu. U Mostu vjeruju da se sve spomenute izmjene zakona mogu donijeti u roku od pet do šest dana kako bi Vlada koju predloži mandatar Andrej Plenković mogla biti potvrđena u Saboru već sljedećeg utorka ili srijede.

U slučaju da neki zakon ne bude moguće donijeti odmah, Most neće odugovlačiti s izglasavanjem Vlade, dijelom i stoga što očekuju opstrukciju oporbe, piše Jutarnji.

"A onda se nakon izglasavanja povjerenja Vladi nastavlja sjednica s izmjenama naših zakona sve dok se ne usvoje. Radit ćemo dan i noć", najavljuju iz Mosta.

ŠTO TOČNO SADRŽI DOGOVOR HDZ-A I MOSTA: Hoće li ovako izgledati nova hrvatska Vlada?

Kaznena djela s kojima se ne može na izbore

Već prvo Mostovo jamstvo - izmjene izbornog zakonodavstva te povlastica saborskih zastupnika - zahtijevaju izmjene čak četiriju zakona: Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru i Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

Radi se o tome da bi birači na sljedećim izborima imali mogućnost preferencijalno birati tri kandidata s liste, umjesto jednog. Intencija je da predizborne koalicije postanu suvišne te da oslabi utjecaj stranačkih šefova na sastavljanje izbornih lista. U sklopu izmjena istog zakona Most predlaže i zabranu kandidiranja osobama s pravomoćnim presudama za teža kaznena djela kojima nije istekao rehabilitacijski rok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za to je napravljen i katalog kaznenih djela prema kojem se više ne bi mogle kandidirati osobe kojima je presuđeno za teška kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, života i tijela, spolne slobode te spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, za kaznena djela protiv službene dužnosti kao što su zloporaba položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje, primanje i davanje mita i trgovanje utjecajem uz kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci.

ZAVRŠEN SASTANAK PLENKOVIĆA I PETROVA: ‘Moramo formirati Vladu što prije, oporba je već najavila spektakl u Saboru’

Kazna za nedolazak na glasovanje - 500 kuna

Što se tiče financiranja stranaka, Most otprije predlaže da se iznosi za stranke definiraju u skladu s prihodima, a ne rashodima proračuna, a najviše do 48 milijuna kuna godišnje za sve.

Most želi i da se ubuduće kažnjavaju nedolasci zastupnika u Sabor i umanje njihove povlastice, ali ne drastično kao što je Most najavljivao u kampanji jer je s HDZ-om dogovoreno kompromisno rješenje.

Primjerice, zastupnici i drugi dužnosnici nakon isteka mandata imat će pravo na šest punih plaća i šest upola umanjenih plaća samo ako su proveli godinu dana u Saboru ili drugom državnom tijelu. Oni koji provedu tri mjeseca na radnom mjestu imat će beneficije prema modelu 3+3.

Nedolazak saborskih zastupnika na glasovanje petkom kažnjavao bi se s 500 kuna po nedolasku.

PRVI POTEZI HDZ-a I MOSTA: Udarit će na općine i gradove i uzeti im stotine milijuna kuna

Država će pomoći onima koji ostanu bez nekretnine

Most i HDZ složili su se i oko izmjena Ovršnog zakona prema kojima bi država ubuduće skrbila za socijalne slučajeve čiju će jedinu nekretninu za stanovanje banka ovršiti zbog neplaćanja kredita.

Država će tim osobama osigurati zamjensku nekretninu, koja može biti ili državna ili će država iz proračuna plaćati najam dok osoba koja se našla u problemima ne stane na noge. Također, tri četvrtine prosječne mjesečne plaće, odnosno 4100 kuna, ne bi moglo biti ovršeno.

U izmjenama Zakona o HNB-u državna bi revizija bila obvezna svake godine ulaziti u administrativno poslovanje središnje banke.

U Mostovom prijedlogu izmjena Zakona o plaćama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, koje bi donijele uštede od oko milijardu kuna godišnje, trošak za plaće ograničio bi se na 15 posto, a zakon bi stupio na snagu s početkom 2018. godine. To se, napominju u Mostu, ne bi odnosilo na zaposlenike škola, vrtića ili zdravstvenih ustanova, nego samo na administrativno osoblje. Novac bi ostao lokalnim sredinama za razvoj i investicije.

MOSTOVAC ŠIMIĆ NAJAVIO: ‘Tko ne može plaćati kredit dobit će u najam državni stan’

Gospodarski pojas i pristojba za HRT u idućem paketu

U saborsku proceduru će i izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave kojima se želi ukinuti porez na ime tvrtke, koji je prihod gradova i općina. Taj bi Zakon stupio na snagu s početkom sljedeće godine, a jedinice lokalne uprave i samouprave ostale bi time bez 300-injak milijuna kuna, što će im biti nadoknađeno iz državnog proračuna.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o HRT-u i proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, to neće ići u ovom paketu zakona, nego za pola godine do godinu, a mjesečna pristojba za HRT će se smanjiti na 65 kuna tek nakon novog ugovora s Vladom.

SDP VLADAJUĆIMA PRIJETI TUŽBAMA: ‘Zbog hitne procedure mostovih jamstava obratit ćemo se Ustavnom sudu’

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali