SPORNI POZDRAV

HDZ SE DANAS SASTAJE S HOS-om: I dalje se traži rješenje za ploču u Jasenovcu, vrh stranke podijeljen

Jučer su se u središnjici HDZ-a najuži članovi stranke sastali s premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi odlučili što s HOS-ovom pločom u Jasenovcu oko koje se već dugo vodi rasprava treba li ju maknuti ili ostaviti zbog spornog pozdrava koji je na njoj napisan.

Traži se zakonsko rješenje s kojm bi se pozdrav ‘Za dom spremni’ zamijenio na ploči kako ona ne bi ugrožavala ničije osjećaje, rekao je nakon sastanka premijer Plenković.

Plenković: ‘Kontekst ustaškog režima u Jasenovcu i taj slogan ne idu’

‘Tražimo način da se kontekst Jasenovca stavi u korelaciju s onim što piše na ploči, uz puno poštovanje prema žrtvi 11 pripadnika HOS-a. Međutim, kontekst ustaškog režima u Jasenovcu i taj slogan ne idu’, rekao je Plenković, piše Večernji list.

Premijer nije jasno rekao hoće li se cijela ploča premjestiti ili će ona ostati, a promijenit će se samo natpis. Večernji piše da će se, prema neslužbenim informacijama, ploča zamijeniti onom na kojoj u grbu HOS-a neće pisati ‘Za dom spremni’, no u HDZ-u to još nisu htjeli otkriti.

Naime, prema trenutnoj zakonskoj regulativi ne postoji mogućnost uklanjaja ploče, niti se cijelo vodstvo HDZ-a po tom pitanju slaže.

Rješenje se nastavlja tražiti, a već danas bi se HDZ trebao sastati s pripadnicima HOS-a s kojima bi se trebali dogovoriti o zamjenskoj ploči.

Čeka se Kuščevićev odgovor na SDP-ovu interpelaciju

Čeka se i odgovor ministra Lovre Kuščevića na interpelaciju SDP-a o ploči u Jasenovcu, a iz toga bi se moglo naći rješenje ovog pitanja.

Problem totalitarnih režima postoji već dugo jer ga niti jedna vlada nije riješila, no čini se da će to Andreju Plenkoviću biti još teže s obzirom da i u samom HDZ-u vlada neslaganje oko pitanja uklanjanja ploče. Podsjetimo, Milijan Brkić rekao je da je ta spomen-ploča postavljena zakonito, a ne na silu te da postrojba Domovinskog rata čiji je grb na ploči nema nikakvih mrlja i da je sve samo bespotrebno dizanje tenzija.

DESNO KRILO HDZ-a POKREĆE UDAR NA PLENKOVIĆA? Brkić: ‘Ploču iz Jasenovca žele maknuti oni koji nisu željeli Hrvatsku’

Još su neki članovi HDZ-a takvog mišljenja, a pojavile su se čak i tvrdnje da vrh HDZ-a na taj način, uz pomoć braniteljske populacije, želi srušiti Plenkovića.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr