Kreću podjele

HDZ-OVCI ZARATILI ZBOG KARAMARKA: ‘Treba izmjeriti maligane u zagorskom zraku’

I dok je jasno da je dio članova HDZ-a nezadovoljan trenutačnom situacijom i sve se više čuju negodovanja prema stavu šefa stranke Karamarka, neki mu ipak šalju podršku. Čini se da su u stranci započele ozbiljne podjele i prepucavanja.

POBUNA PROTIV KARAMARKA! HDZ-ovi europarlamentarci poslali pismo upozorenja, podržao ih i Gordan Jandroković

Nakon što su predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan i potpredsjednik te gradske stranačke organizacije Robert Gotić pozvali predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da odstupi s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, jučer su stavili svoje mandate na raspolaganje Gradskom odboru HDZ-a. To je potvrdio prvi čovjek županijske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak, rekavši kratko da će se više o njihovoj sudbini znati nakon što o ponuđenim mandatima rasprave stranačka tijela, odnosno varaždinski Gradski odbor stranke. Nije precizirao kada će zasjedati Gradski odbor.

Kolege iz Varaždina se ponašaju politički neodgovorno

No, s druge strane predsjednik riječkog HDZ-a Lucijan Vukelić poručio je da stranački ogranak na Jadranskom trgu 1 apsolutno stoji i podržava Karamarka koji je za predsjednika stranke izabran prije dva mjeseca, javlja Novi list. Prema njegovu mišljenju, kolege iz varaždinskog HDZ-a iznijeli su osobni stav te smatra da je to politički neodgovorno ponašanje.

“Izaći u javnost s takvim zahtjevima bez konsenzusa sa članstvom je neodgovorno. Mogu samo ironično poručiti da bi trebalo izmjeriti maligane u zagorskom zraku. Potpisi saborskih zastupnika pokazali su da stojimo iza predsjednika Karamarka koji je izabran prije dva mjeseca na čelo najjače hrvatske stranke”, izjavio je Vukelić.

POBUNA U HDZ-U: Jučer pozvali Karamarka da odstupi, a već danas stavili mandate na raspolaganje

Predsjednik riječkog HDZ-a nema nikakve dvojbe ni kada je riječ o odnosu premijera i dva potpredsjednika Vlade. “Riječ je o situaciji koju je jednostavno iščitati i protumačiti – ne može premijer tražiti odstupanje dvojice stranačkih čelnika koji su omogućili formiranje većine i samim tim imenovanje premijera na tu funkciju. Vidjet ćemo kako će sve završiti, ali jasno je da premijer nije u pravu”, uvjeren je Vukelić. Na kraju je poručio da će HDZ iz cijele ove priče na čelu s Karamarkom izaći kao pobjednik.

HDZ-ovi europarlamentarci poslali pismo upozorenjaFoto: Goran Stanzl/PIXSELL

Europarlamentarci poslali pismo upozorenja, podržao ih Jandroković

Jučer su i HDZ-ovi europarlamentarci Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Ivo Stier u pismu HDZ-ovim zastupnicima u Saboru istaknuli da je interes države, Vlade i stranke ispred interesa bilo kojeg pojedinca te da rušenje Vlade nije u nacionalnom interesu.

Na tragu mišljenja HDZ-ovih eurozastupnika je čini se i HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković. On je izjavio kako bi Klub zastupnika HDZ-a u novonastalim okolnostima trebao preispitati oportunost zahtjeva za opozivom premijera Tihomira Oreškovića ili prepustiti zastupnicima da o tom prijedlogu glasuju po savjesti.

“Nakon današnje izjave čelnika Mosta Bože Petrova i pisma koje su nam uputili HDZ-ovi eurozastupnici s vrlo kvalitetnim argumentima, na Klubu ponovno treba otvoriti raspravu o oportunosti zahtjeva za opozivom premijera ili prepustiti zastupnicima da glasuju po savjesti”, rekao je Jandroković Hini.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr