OSNIVA SE NOVA RADNA SKUPINA / HDZ nakon nekoliko neuspjelih pokušaja odustao od pisanja novog obiteljskog zakona

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Postojeći Obiteljski zakon donesen je u vrijeme SDP-ove Vlade, u mandatu ministrice Milanke Opačić, a izradila ga je radna skupina pod vodstvom dr. Branke Rešetar

24.5.2023.
10:37
Marko Lukunic/PIXSELL
Play logo

HDZ je, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, odustao od izrade novog Obiteljskog zakona, piše u srijedu Jutarnji list.

Do kraja godine Vlada će donijeti izmjene i dopune postojećeg zakona kako bi popunila eventualne pravne praznine nakon intervencije Ustavnog suda, a taj posao neće raditi dosadašnja radna skupina, koju je vodila dr. Dubravka Hrabar, predstojnica Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, nego će biti osnovana nova skupina stručnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđeno je to Jutarnjem listu u resornom Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Image
PREMIJER OPLEO PO PREDSJEDNIKU /

Plenković optužio Milanovića da je huškač: 'Čovjek godinama laže o mojoj obitelji i meni i to baca u eter'

Image
PREMIJER OPLEO PO PREDSJEDNIKU /

Plenković optužio Milanovića da je huškač: 'Čovjek godinama laže o mojoj obitelji i meni i to baca u eter'

"Ustavni sud Republike Hrvatske donio je odluku kojom se ukida 18 odredbi Obiteljskog zakona koje prestaju vrijediti 31. prosinca 2023. Slijedom navedenog, a s ciljem da se ne dogodi pravna praznina 1. siječnja 2024., Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike planira predložiti izmjene i dopune Obiteljskog zakona. Pojedinačna pitanja trenutačno se analiziraju i s novom radnom skupinom, čije se osnivanje planira, uredit će se odredbe koje je Ustavni sud ukinuo svojom odlukom", odgovorili su iz kabineta ministra Marina Piletića.

Postojeći zakon donesen u vrijeme SDP-ove Vlade

Postojeći Obiteljski zakon donesen je u vrijeme SDP-ove Vlade, u mandatu ministrice Milanke Opačić, a izradila ga je radna skupina pod vodstvom dr. Branke Rešetar, predstojnice Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Osijeku. Riječ je o liberalnijem zakonu od onog prijašnjeg, s novim rješenjima, osobito u vezi s razvodom i daljnjom skrbi o djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon je nakon donošenja naišao na brojne kritike, osobito odvjetnika i zagrebačke Katedre za obiteljsko pravo te je pokrenuto nekoliko zahtjeva za ocjenu ustavnosti na Ustavnom sudu, od kojeg se tražilo da ukine cijeli Zakon jer on nanosi "nesagledivu i nepopravljivu štetu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Na jesen 2017. u javnu raspravu upućen je novi prijedlog zakona s brojnim kontroverznim rješenjima, a presudila mu je definicija obitelji po kojoj osobe bez djece, kao i istospolni parovi s djecom, više nisu bili obitelj. Premijer Plenković isti je dan povukao prijedlog iz javne rasprave, piše Jutarnji list.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo