Play ponuda

HDZ / Crkvi daruje Titovu političku školu u Kumrovcu?

shimmer fallback

Premijerka Jadranka Kosor navodno će Katoličkoj crkvi darovati zgradu Titove političke škole u Kumrovcu prije izbora.

8.11.2011.
13:35
Play ponuda

Povrat Crkvi oduzete imovine otegnuo se unedogled i biskupi su godinama vrlo nezadovoljni bilo povratom bilo odštetom za imovinu koju su im oduzeli komunisti, a demokratska se Hrvatska obvezala vratiti je prema ugovorima s Vatikanom.

Panika biskupa

Prije nekoliko mjeseci biskupe je doslovce uhvatila panika jer su napravljene analize da je kvalitetne imovine koju bi im država mogla ponuditi u zamjenu sve manje, pa su sada praktički odlučili pristati gotovo na sve. Odnosno, onu imovinu koja bi im, poput Titove škole u Kumrovcu, mogla koristiti za pastoralne svrhe. Pristali bi čak i na znatno manje iznose novca od onog koliko je procijenjeno da je vrijedila njihova nekadašnja imovina, jer se boje da će s odlaskom HDZ-a s vlasti ostati bez svega. Stoga su kardinal Josip Bozanić i premijerka Jadranka Kosor osnovali posebnu komisiju za provedu ugovora sa Svetom Stolicom (premda već postoje dvije regularne komisije koje godinama surađuju!) i žurno su održana već dva sastanka. Prvi 26. listopada na Ksaveru i drugi u ponedjeljak u Banskim dvorima. U zajedničkom priopćenju Vlade i HBK kaže se da su na sjednici "razmotreni zahtjevi pravnih osoba Katoličke crkve podneseni sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine" te da je "usuglašen i model primjerene naknade za imovinu oduzetu pravnim osobama Katoličke crkve i to za dio dobara koja se ne mogu vratiti Katoličkoj crkvi u naravi". Više detalja ne otkrivaju ni Kaptol ni Banski dvori. Najzagonetniji dio suhoparnog priopćenja jest da je na ovoj drugoj sjednici Crkve i države bio i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji, kao što je poznato, nije član državne (a ni crkvene) komisije.

DORH nezaobilazan

Prema nekim kuloarskim nagađanjima nazočnost šefa DORH-a Mladena Bajića bila je važna zbog slučaja Dajla. Naime, crkvenim kuloarima već neko vrijeme (posebice nakon imenovanja pomoćnog biskupa porečkog s posebnim ovlastima mons. Dražena Kutleše i zasjedanja HBK na temu Dajle, gdje su biskupi stali na stranu benediktinaca) kruži informacija da bi država mogla u slučaju Dajla napraviti novi "salto mortale", tj. zemlju ponovno vratiti Crkvi, s time da ovoga puta pripadne benediktincima.

No, nazočnost državnog odvjetnika na sjednici državne i crkvene komisije može značiti i želju da se postupak povrata, tj. zamjene imovine ubrza, jer je DORH jedna od nezaobilaznih postaja na tome putu, a vremena je, kao što je svima poznato, do izbora i najavljivane smjene vlasti još vrlo malo.

Play ponuda
Play ponuda