PREIMENOVANJE TRGA

HASANBEGOVIĆ ZADOVOLJAN, ALI OPREZAN: ‘Naš ultimatum Bandiću bio je ključan, no nije sve gotovo…’

Zlatko Hasanbegović ima ponajviše razloga za zadovoljstvo jučerašnjim ‘kopernikanskim obratom’ gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i njegovim prijedlogom da se Trg maršala Tita bez referenduma preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

U razgovoru za Novi list Hasanbegović je kazao kako je ključan bio ultimatum koji su on i Bruna Esih dali Bandiću te je dao do znanja da je još uvijek oprezan oko te priče.

‘ŽELITE LI MODERNU METROPOLU ILI BALKANSKU ČARŠIJU?’: Esih, Hasanbegović i Glasnović snimili predizborni spot

Iskoristili Bandićevu slabu točku

“Ključan je bio naš takozvani ultimatum Bandiću, koji je nakon toga shvatio da nema većinu, a vjerujem da su ulogu imali i ljudi iz njegovog okruženja, posebno branitelji, koji su za promjenu naziva trga. Osobno sam skloniji tome da se ubuduće on zove Sveučilišni trg, više sam za takve građanske nazive, ali ako je ovo jedini način pristat ćemo na Trg Republike Hrvatske”, kazao je Hasanbegović.

Ipak, dok sve ne bude gotovo, Hasanbegović i njegova politička partnerica Bruna Esih tražit će dodatna jamstva.

“Moramo dobiti jamstva da će Gradska skupština zaista donijeti tu odluku, da ne bi Bandić naknadno rekao da su neki njegovi zastupnici protiv i da on tu ništa ne može. Logično bi bilo da 26 vijećnika Bandićeve liste, HDZ-a i Nezavisni za Hrvatsku potpiše sporazum kojim bi se obvezali da će glasovati za preimenovanje Titovog trga”, kazao je Hasanbegović Novom listu.

BANDIĆ PREDLOŽIO NOVO IME TRGA MARŠALA TITA, ESIH ODUŠEVLJENA: ‘Nadomak smo velike promjene koju pozdravljam’

Bandić, Hasanbegović i HDZ u koaliciji?

Razlog Hasanbegovićevog puhanja na hladno je situacija iz studenoga prošle godine kada na sjednici Odbora za imenovanje ulica i trgova nije bilo dovoljno glasova za HDZ-ovu inicijativu da se ukine Trg maršala Tita. Zastupnica Bandićeve stranke Sunčana Rupnik Blažeković tada je bivajući suzdržabna prilikom glasovanja “spasila” Trg maršala Tita od preimenovanja.

Sada na ruku Hasanbegoviću i ostalim zagovornicima promjene naziva trga ide činjenica da će bar dio gradskih vijećnika s liste Sandre Švaljek, ponajprije oni iz HSLS-a, dati glas za novi naziv trga. No, još nije izvjesno niti da će u četvrtak Gradska skupština biti konstituirana iz prvog pokušaja.

“Sada su pred nama pregovori o formiranju koalicije, a u sklopu njih mora se dogovoriti jasna raspodjela nadležnosti”, poručio je Hasanbegović svome novom potencijalnom političkom partneru Bandiću.

Navodno su HDZ i Nezavisni za Hrvatsku – straka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, stupili u kontakt i počeli dogovarati zajednički nastup prema Bandiću želeći s njime sklopiti koalicijsku vlast kako bi se Bandića spriječilo da sve nadležnosti budu u njegovim rukama.

PROSVJED U ZAGREBU: ‘Raspišite referendum pa da vidimo tko će biti protiv da ovaj trg nosi Titovo ime!’

Povratak na Net.hr