'OSVETNIČKA MISIJA'

HASANBEGOVIĆ OSTAVIO 280 NOVINARA BEZ PRIHODA: ‘Malo se preračunao ako je mislio da će nas uništiti’

Sa zadnjim danom rujna završio je i program potpore neprofitnim medijima koji je provodilo Ministarstvo kulture čime je 280 novinara ostalo bez prihoda, a budućnost 20 neprofitnih medija postala upitna.

Vijesti.hr pišu kako se radilo o svoti od otprilike tri milijuna kuna koja je služila promicanju tolerancije, demokracije i civilnog društva. U medijima kojima je odlukom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića ‘zavrnuta slavina’ nadaju se da će njegov nasljednik povući sasvim suprotan potez.

ZBOG POLITIKE ZLATKA HASANBEGOVIĆA: Danas 280 novinara ostaje bez prihoda

“I s nula kuna nastavljamo s radom”

Za RTL televiziju odluku ministra Hasanbegovića komentirali su neki od izravno pogođenih ovom odlukom.

U redakciji H-altera do prošlog je tjedna bilo troje zaposlenih novinara, uključujući i glavnog urednika Tonija Gabrića, koji danas to više nisu.

“H-alter je od države dobivao 250 000 kuna godišnje, ali i s nula kuna će nastaviti s radom. Uređivat će ga mladi volonteri i tekstove će pisati volonteri. Šteta. Šteta je prije svega u tome jer su mladi razočarani. Neprofitni mediji su mediji mlađih ljudi. Oni su ovdje pisali i radili”, kaže Gabrić.

HND ZABRINUT: ‘Vlast tretira medije kao ratni plijen’

Toni Gabrić, glavni urednik H-alteraFoto: Anto Magzan/PIXSELL

Pisat će i dalje sa ili bez honorara

Slična je situacija i s Forumom TM koji je ostao bez 300.000 kuna potpore. Urednici Foruma, Sandra Bartolović i Goran Borković, sami sebi su uručili otkaze, a pitanje je što će biti s 30 honoraraca.

“Sada nas dvoje, koliko nas je bilo ovdje zaposlenih, idemo na burzu”, kaže  Bartolović.

“Forum je postojao i prije, i postojat će i poslije. Ne bih htio da se ovo pretvori u neke žalopojke”, dodaje Borković napominjući da će i dalje pisati uz vrlo simbolične honorare, ako i njih bude.

“Ali ako netko misli da može uništiti medije i novinarstvo ovakvom odlukom, a zapravo osvetničkom misijom, malo se preračunao”, kaže Bartolović.

Isto se događa i na Radiju Studentu, Lupigi, Zarezu, Kulturpunktu, Crol.hr-u i drugim medijima koji su ostali bez bespovratnih potpora.

U IME OBITELJI: Povjerenstvo davalo novce interesno i svjetonazorski bliskim medijima

Povratak na Net.hr