RASPRAVA O PRIJEDLOGU MOSTA

HASANBEGOVIĆ O OTVARANJU KOMUNISTIČKIH ARHIVA: ‘SOA nastupa kao pravni nasljednik UDBE’

Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu na današnjoj je sjednici podržao Mostov prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima.

Nakon sjednice Odbora i Sabor je nastavio svoje zasjedanje raspravom o tom prijedlogu Mosta koji je Vlada na jučerašnjoj sjednici ocijenila manjkavim i utvrdila da treba doradu do drugog čitanja, javlja N1.

Grmoja: Želimo u potpunosti otvoriti arhive

Obrazlažući pred Odborom prijedlog zakona, mostovac Nikola Grmoja rekao je da “trebamo zakon koji će riješiti pitanje arhivistike u Hrvatskoj”.

“Ovaj prijedlog bavi se uskim područjem i kvalitetno je napisan. Možemo ga usporediti sa češkim zakonom koji je najliberalniji, želimo u potpunosti otvoriti arhive”, kazao je Nikola Grmoja dodajući da u Mostovom prijedlogu zakona nema povrede osobnih podataka.

Prijedlog Mosta, kazao je Grmoja, najavili su da će podržati i HDZ i SDP.

Potpredsjednik Sabora, HDZ-ovac Željko Reiner, na to je kazao kako arhive treba otvoriti i da se po tom pitanju stav HDZ-a nije promijenio.

“No, Vlada priprema sveobuhvatni zakon o arhivskoj djelatnosti, koji obuihvaća i ovaj prijedlog, koji treba biti pred Saborom prije ljetne stanke. Sad imamo parcijalno rješenje, a u kratkom roku imat ćemo cjelokupno rješenje. Imamo situaciju da su u komunizmu ljudi prisluškivani, praćeni… i sad se stavljaju u istu razinu i podaci o tim žrtvama i podaci onih koji stu to radili. To nije intencija nikoga, ni Mosta”, dodao je Reiner naglasivši kako nečiji spolni život otprije 40 godina nije danas ničiji javni interes.

GRMOJA U ‘NEDJELJOM U 2’: ‘Otvaranje državnih arhiva nije ključna tema, ali je želimo zaključiti’

Mrsić: Važnije je što se događalo od 1990. naovamo

SDP-ov član Odbora Mirando Mrsić rekao je pak da je za budućnost mnogo važnije što se u Hrvatskoj događalo od 1990. naovamo te da treba razbiti mitove o tom vremenu.

“Kad ne znaš što ćes s budućnosti, onda se vraćaš u prošlost da zabaviš narod. Ipak, SDP podržava ovaj prijedlog, a neka se partneri dogovore tko će to napisati – Most ili HDZ. Od SDP-a ćete dobiti podršku”, napomenuo je Mrsić.

Njegov stranački kolege Bojan Glavašević smatra da bi se ovako temeljito trebalo razgovarati i o sadašnjosti u kojoj član Vlade kaže da jedan svećenik vrijedi više od 20 liječnika. Aludirao je na izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića.

KAKO SU KOMUNISTI UNIJELI RAZDOR U VLADU: HDZ se već tri tjedna nije očitovao o Mostovom prijedlogu

Hasanbegović se čudi što su svi za otvaranje arhiva

Mostov prijedlog pohvalio je HDZ-ovac Zlatko Hasanbegović, ali, kako javlja N1, izrazio i čuđenje što su svi za otvaranje arhiva.

Hasanbegović drži da su, po pitanju arhiva, zakazali svi od 1990. naovamo.

“Donošenje integralnog zakona nije ni u kakvoj suprotnosti s parcijalnim rješenjem, a nedostatak financija ne može biti alibi za nedonošenje Zakona o arhivima”, kazao je dodavši da po pitanju predaje arhiva SOA danas “nastupa kao pravni nasljednik UDBA-e”.

 

Svojim prijedlogom izmjena Zakona o arhivskom gradivu i arhivima Most traži da se omogući pristup dokumentima Državnog arhiva nastalim do 22. prosinca 1990. godine.

TKO SE STVARNO BOJI OTVARANJA ARHIVA? SDP se naslađuje, a struka ističe da se ništa bitno neće promijeniti

Povratak na Net.hr