‘Građani plaćaju sve, a javne tvrtke samo gube novac!’

Ministar financija Slavko Linić na konferenciji o reformi u javnom sektoru ponovno se žestoko obrušio na uprave javnih tvrtki ‘koje samo gube novac’.

”Imamo 30 ili 40 tvrtki koje smo stvorili, a samo gube novac”, kazao je Slavko Linić te dodao da upravljamo sredstvima tako da sve prebacujemo u javni dug.

”Navikli smo da porezni obveznici plaćaju sve”, rekao je Linić te dodao kako građani plaćaju i željezničku infrastrukturu i plaće na željeznici i još mnoge druge stvari.

Najavio je da će plaće uprava ubuduće ovisiti o rezultatima, ”a ne o tome koliko se tko u startu ukrca na državni proračun”. Optužio je uprave tih poduzeća da su neuspješne jer ne znaju postaviti procese i ekonomike.

”Ali uza sve uspostavljene regulative vezane za nadzor i praćenje oni uspijevaju unaprijed naplatiti neka svoja ugovorna potraživanja koja imaju prekomjerne iznose i neprimjereni su za Hrvatsku”, upozorava ministar.

Linić priznaje da Hrvatska kasni s restrukturiranjem u javnim poduzećima koja previše troše na zaposlene i uprave, a premalo na ulaganja.

Istaknuo je da zdravstvo ima pet milijardi kuna neplaćenih računa, a poslovanje bolnica opterećuju automehaničari, domari, vešeraji, kuhinje i vrtlari. “Na sveučilištima je najveći problem zamjena za spremačicu kad ode na godišnji. Kada jedna čistačica oboli, nema Boga da je druga zamijeni”, kazao je Linić.

Povratak na Net.hr