BLISKI SUSRET

[VIDEO] GLASNOVIĆ IZGUBIO ŽIVCE, PRED SABOROM NAPAO MIRELU HOLY: ‘Nemate vi pojma, možda ste doktorirali navike voćne muhe’

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje organizirao je na Trgu svetog Marka prosvjednu akciju kojom su od zastupnika tražili ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Saborski zastupnici koji su to htjeli i koji podržavaju ratifikaciju Istanbulske konvencije mogli su se potpisati na pano postavljen ispred ulaza u zgradu Sabora. Među aktivistima Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje su bile i brojne poznate ličnosti – Jadranka Sloković, Boris Jokić, Mirela Holy, Vesna Pusić

I sve je prolazilo uglavnom u korektnom tonu dok pred Sabor nije stigao Željko Glasnović. Saborski zastupnik je pokušao očitati lekciju bivšoj ministrici Holy.


‘Možda ste doktorirali na muhama’

“Gdje su bili ovi stari ljudi, to nećete snimiti to ćete cenzurirati, kad su hrvatski politički zatvorenici bili davljeni, seksualno zlostavljani, prisilno hranjeni, kada su dobivali četiri godine jer su čitali novine? Gdje ste bili kada su homoseksualci mučeni u ruskim zatvorima elektrošokovima itd. Kada su dobivali pet godina teške robije u Rumunjskoj? Gdje ste onda bili?”, nabrajao je Glasnović.

Na pitanje Mirele Holy znači li to da neće potpisati peticiju, Glasnović je bezobrazno odgovorio:

“Mlada damo, nemojte se glupirati… Vi nemate pojma. Doktorirali ste na feminizmu? Možda ste vi doktorirali ljubavne navike afričke voćne muhe, ja sam 10 godina bio u pravosudnom sustavu i vidio sam više zlostavljanih žena nego što ćete vi ikada vidjeti “, poručio je Glasnović.

‘Zakopava se grobnica Tezno’

Potom je ustvrdio je kako se zakopava Tezno, najveća grobnica u Sloveniji u kojoj je nakon Drugog svjetskog rata zakopano 20 tisuća hrvatskih vojnika i civila, komunističkih žrtava, te kako se tamo gradi tvornica.

“Tezno, najveća grobnica u Sloveniji kod Maribora se zakopava, tamo je zakopano 20 tisuća hrvatskih vojnika i civila, (…) ljude su ubijali od zore do sumraka, gradi se tvornica (…), nitko o tome nije pisnuo o ovom Saboru”, rekao je Glasnović.

Bojim se za ovu državu, za ovaj narod kojem je izbrisana kolektivna memorija, ustvrdio je zastupnik i kolegama poručio: “Vi ste krivi, mi smo krivi i vas će povijest zato držati odgovornima”.

Ustvrdio je i kako je jednom HDZ-ovcu govorio da se u Kanadi gradi spomenik žrtvama komunizma, da za pet tisuća kuna može svoje ime uklesati, a da ga je on “gledao kao majmun ručni sat, ništa nije shvatio”. Bojim se za ovu državu, ponovio je

Glasnović koji je problematizirao stanje u hrvatskoj prosvjeti, odnosno njene programe, rekao je: “Tko kreira školske programe, bloger Krule i baba Vanga”.

Također je upozorio da Hrvatska, za razliku od niza zemalja, nije osnovala institut za povijesno sjećanje.

Povratak na Net.hr